Močna pozitivna strela, ki je v sredo udarila v tla v bližini Bivja, je povzročila razdejanje

Dve peči centralne kurjave, elektro omarice, električne in vodovodne napeljave v treh hišah, vse to je v sredo ob desetih zvečer uničil močan udar strele med Bivjem in Bertoki. Udar strele je vrgel iz postelj ali kavčev stanovalce treh hiš, zagorele so elektro omarice, pod ometom pa so se stopile električne žice. Škoda je velika, stanovalci upajo na dobro zavarovalno polico.

Skupile so jo tudi napeljave ob dveh pečeh centralne kurjave. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Skupile so jo tudi napeljave ob dveh pečeh centralne kurjave. Foto: Tomaž Primožič/FPA

BIVJE, BERTOKI > “Počilo je ob desetih in pol,” nam je včeraj povedal 73-letni Nevio Jurinčič, eden od prizadetih stanovalcev, ki v svoji hiši živi sam. Njegova hiša se drži sosednje, v kateri živijo drugi stanovalci. “Jaz sem takrat že počival, pa me je skoraj vrglo iz postelje. Vstal sem in videl, da gori elektro omarica na fasadi, klical sem gasilce, prišli so v nekaj minutah,” je dodal.

Strela je udarila v bližino treh hiš med Bertoki in Bivjem. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Zimske strele nevarnejše od poletnih

Strokovnjaki pojasnjujejo, da so udari strel v Evropi najpogostejši prav v Sloveniji, velika večina jih zagrmi poleti. Zimske strele so bistveno nevarnejše kot poletne, ker so to tako imenovane pozitivne strele, za katere so značilne močnejše amplitude kot pri negativnih, zaradi teh pa povzročajo tudi več škode.

V stanovanju je zavohal vonj po zažganem, bilo je tudi nekaj dima. Na fasadi hiše je bila popolnoma ožgana elektro omarica, njen pokrov je našel deset metrov stran. Zažgalo je tudi omarice bližnje in še ene sosednje hiše. Gasilci koprske brigade ob prihodu niso imeli kaj gasiti, saj se ogenj k sreči ni prijel, ampak je le stopil električno napeljavo in ugasnil.

Skupile so jo tudi napeljave ob dveh pečeh centralne kurjave. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Še dobro, da ni zagorelo,” pravi vodja gašenja David Hrvatin iz koprske gasilske brigade. “Je pa vseeno močno poškodovalo tri hiše; dve se držita skupaj, tretja pa je posebej. Udar strele je uničil električno napeljavo, peči centralne kurjave, v eni je razbila tudi vodovodno napeljavo. Energija je bila tako močna, da je iz notranjih sten zmetalo tudi nekaj plastičnih doz vtičnic ali stikal. V vsej nesreči lahko ocenim, da se je še dobro izteklo, da hiše niso zagorele,” je povedal Hrvatin.

Črne stene v notranjosti hiše so opominjale na moč udara strele. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Sreča v nesreči je bilo tudi to, da so vso energijo strele potegnile vase električne in druge napeljave in da so jo stanovalci vseh treh hiš odnesli brez poškodb. Samo ugibajo lahko, kaj bi bilo z nekom, ki bi se ravno takrat namakal v banji, polni vode. Gasilci so nazadnje vse tri hiše temeljito pregledali s termo kamero, da ne bi v kakšnem zidu tlel ogenj, in nato zaključili posredovanje.

“V moji in sosednji hiši sta šli obe centralni napeljavi. Ven je vrglo celo vodovodne števce. Kaj je z vodovodno napeljavo, še ne vemo, dokler ne spustimo spet vode v cevi. Jaz jo sicer imam, v sosednjem stanovanju pa je nimajo. Nimam pa elektrike,” pravi Jurinčič. Včeraj mu je napeljavo pregledal znanec električar in ocenil, da mu je verjetno stopilo tudi žice v stenah. Kar pomeni, da bo treba v njegovem stanovanju povsem na novo potegniti vso električno napeljavo.

Od elekro omaric s števcem ni ostalo veliko. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Jurinčiču sta včeraj priskočili na pomoč hčerki, ki živita drugje, ter odpeljali stvari iz hladilnika in hladilne skrinje. “Doživel sem že poplave, česa takega pa še ne. Podobno je udarilo pred desetimi leti, vendar takrat ni bilo tako hudo. Ampak jaz sem navajen potrpeti že celo življenje, pa bom še malo. Zdaj čakam cenilca, da pride ocenit škodo, potem pa bom moral najti električarja. Brez elektrike bom zagotovo še nekaj časa.” Jurinčič pravi, da se zdaj boji, da bi pritisnil mraz. Hišo ima zavarovano in upa, da bo škodo poravnavala zavarovalnica.


Najbolj brano