Za dobro vseh in predvsem zase

Utrujena in zaradi epidemije že naveličana večina čaka na nove vladne omejitvene ukrepe za preprečevanje širjenja virusa, ki zdaj že grozi v obliki zelo nalezljivega omikrona. Če bodo zato prepovedana silvestrovanja na prostem, bo to najbrž izzvalo ogorčenje ne glede na hitro širjenje omikrona in ne glede na dejstvo, da se te dni lahko cepiš na vsakem koraku in celo ponoči.

So pa bile pričakovane zahteve zdravniškega sindikata Fides, ki jih je zdaj v javnem pismu naslovil odgovornim in javnosti: izstop zdravstva iz sistema plač v javnem sektorju. Fides jih je tokrat spretno in prepričljivo zapakiral v opis stvarnih razmer, ko vlada res sledi cilju privatizirati javno zdravstvo in tako dostopnost do zdravljenja še bolj okrniti za vse prebivalce. Kar bi tudi že izpeljala, če ne bi že dve leti bili ukleščeni v epidemične valove novega koronavirusa z mutacijami vred. Ugotovitve Fidesa so realne, ni pa nihče toliko naiven, da bi mu nasedal in ploskal. Fides tudi tokrat ukrepa po načelu za dobro vseh in predvsem zase. Kar pa ni le Fidesova posebnost, ampak že kar modus vivendi.

Udobneje in laže se je nenehno zapirati v svojo malo egoistično lupino in tam čakati, da bodo drugi ukrepali, kot je treba. In tako poskrbeli tudi za množico egoistov.

Zdaj smo sredi sicer pozne cepilne akcije (cepivo potrebuje za razvoj odpornosti dva tedna, praznovanja in druženja pa so tik pred zdajci) in le upamo lahko, da bo obrodila sadove. Da se bodo cepili vsaj omahljivci. Da bi morali doseči vsaj 80-odstotno precepljenost prebivalstva, da bi epidemijo ukrotili, svarijo strokovnjaki. Mednarodno znani dr. Andrej Trampuž je te dni opozoril, da se razmere zaradi omikrona silovito slabšajo v Nemčiji, ki sicer že ima 70-odstotno precepljenost, a je ta še premalo.

Današnji čas zaznamujeta v svetu dve skrajnosti: skrajni egoizem s čakanjem na druge in želja biti cepljen, a cepiv ni. Prvo velja za razviti svet in z njim za Slovenijo, kjer je celo modno nasprotovati cepivom in cepljenju in se zanašati na druge, ki se bodo cepili in na ta način zaščitili tudi anticepilce. Drugo pa velja za nerazviti svet, kjer bi se vsaj vsi zdravstveni delavci in šolniki radi takoj cepili, a si države nakupa cepiv ne morejo privoščiti.

Da bo svet izšel iz epidemije, ko bo splošna precepljenost celotnega človeštva vsaj 70-odsotna, nas opozarjajo tudi predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije. A kaj, ko so za nekatere vsa ta opozorila le bob ob njihovo egoistično steno. Udobneje in laže se je namreč zapirati v svojo malo egoistično lupino in čakati, da bodo drugi ukrepali, kot je treba. In tako poskrbeli tudi za množico egoistov.


Preberite še


Najbolj brano