Temelji za nov začetek

Za Kmetijsko zadrugo Vipava je mimo obdobje katastrofalnih rdečih številk, ki so po 120 letih od začetka delovanja vinarske zadruge v Vipavi skoraj pripeljale do njenega potopa. Novi upravni odbor, ki je krmilo zadruge prevzel v viharnem letu 2014, ko so dolgovi zadruge znašali že več kot šest milijonov evrov, je s pogumnimi odločitvami končal večletno agonijo ter preprečil njen zlom in razprodajo premoženja. Zadruga se je s premišljeno odprodajo dela premoženja po realni ceni rešila dobrih dveh milijonov dolga do bank, poravnala obveznosti do države, dobaviteljev in poplačala večji del obveznosti do vinogradnikov. Brez težkih bremen je njeno poslovanje zadnjih pet let nad pozitivno ničlo, majhen dobiček, ki ga ustvarja, pa dokazuje, da je na pravi poti.

Dela ne manjka, se zavedajo v upravnem odboru, ki po zahtevni sanaciji ne želi prehitevati z odločitvami. A vendarle napoveduje, da je trgovska dejavnost, ki jo je zadruga vzpostavila z odprtjem trgovine s kmetijskimi potrebščinami in pripomočki, šele začetek. V zadrugi resno razmišljajo, da bi ponovno vzpostavili odkup sadja, zelenjave ... in se s tem vrnili h koreninam zadružništva, ki temelji na povezovanju pridelovalcev in njihove ponudbe na tržišču, ohranjanju socialne varnosti manjših kmetij in obdelane krajine.

V zadrugi resno razmišljajo, da bi znova vzpostavili odkup sadja, zelenjave in se s tem vrnili h koreninam zadružništva, ki temelji na povezovanju pridelovalcev ...

A to bo zahtevna naloga, kjer ne bo šlo brez podpore lokalnih skupnosti. Kmetijstvo v Vipavski dolini se sooča s številnimi izzivi, od podnebnih sprememb do nestimulativnih odkupnih cen, ki so v zadnjih letih pripeljali k zmanjšanju kmetijske proizvodnje. Pridelava breskev je minimalna, s sezonsko zelenjavo se ukvarjajo le posamezniki, še manjša je pridelava mleka. Za korenito spremembo bo treba zavihati rokave. Po dobre zglede pa ni treba daleč. KZ Agraria Koper ima 50 aktivnih članov, ki pridelujejo kar 36 vrst sadja in zelenjave, mnoge na integriran in ekološki način. Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija vsako leto odkupi štiri milijone litrov mleka in tudi živino lokalnih kmetij. Tolminska zadruga z odkupom mleka in mesa ohranja tudi manjše kmetije in prispeva k obdelani pokrajini, meso prodaja v lastnih trgovinah po vsej Primorski, trajne izdelke pa tudi drugod po Sloveniji.

In nenazadnje, uspešne zgodbe se pišejo tudi v Vipavski dolini. Zlasti v povezavi s turizmom, ki je v vzponu, in se zanaša tudi na stabilno preskrbo z lokalno pridelano hrano. Dovolj razlogov, da se ob primerni podpori lahko iz butične ponudbe razvije tudi večja kmetijska pridelava.


Preberite še


Najbolj brano