Pravi moški skrbi zase!

Tradicionalni movember - mesec ozaveščanja o rakih pri moških - poziva k zdravemu življenju in skrbi za zdravje. Za rakom, tudi na prostati in modih, v Sloveniji vsako leto zboli 8000 moških.

Iz gibanja Movember  je nastal mednarodni mesec ozaveščanja o 
rakih pri moških z brki kot zaščitnim znakom.  Foto: spletna stran Movember
Iz gibanja Movember je nastal mednarodni mesec ozaveščanja o rakih pri moških z brki kot zaščitnim znakom.  Foto: spletna stran Movember

SLOVENIJA > Letošnji movember (nastal iz mednarodnega gibanja, katerega zaščitni znak so moški brki), sporoča: Pravi moški skrbi zase! Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je izdalo še zgibanko Prisluhni telesu! Poskrbi zase!, ki jo je pripravila zdravnica Janka Čarman iz Onkološkega inštituta.

Da bi tudi moški postali bolj pozorni na svoje zdravje in bi takoj odšli k zdravniku, ko zaznajo spremembe in simptome, značilne za raka, si prizadeva Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Covid-19 ohromil odkrivanje raka

Po uradnih podatkih so spomladi letos v slovenskem zdravstvu odkrili približno deset odstotkov manj rakavih obolenj kot v enakem obdobju pred pandemijo. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije poudarja, da je še vedno marsikje otežen dostop do osebnega zdravnika. Zato so nujni skrb za lastno zdravje, samopregledovanje dojk in mod ter zaznava sprememb na telesu in v počutju. Vztrajati je treba pri pregledu pri zdravniku, ko zaznamo vsako težavo.

Po podatkih Registra raka RS v Sloveniji vsako leto za rakom zboli skoraj 8000 moških. Med najpogostejšimi vrstami raka so: nemelanomski raki na koži, rak na prostati (20 odstotkov primerov), rak na pljučih, rak na debelem črevesu in danki. Rak na modih je sicer redkejši, a najpogosteje napade mlade moške med 20. in 40. letom starosti. Zato zdravniki med drugim svetujejo redno samopregledovanje mod.

Pojav raka je najpogosteje povezan z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in prekomernim pitjem alkoholnih pijač. Veliko vrst raka je ozdravljivih, kadar jih odkrijejo dovolj zgodaj. Prav zato pa se je treba odzvati vabilom v preventivne presejalne programe za raka in ob vsaki spremembi počutja in znakov na telesu oditi k zdravniku. Žal to večina stori šele, ko je že zelo pozno.

Premalo urologov

Društvo uroloških bolnikov Slovenije, novomeška bolnišnica in Movember Slovenija opozarjajo na premalo urologov in nedopustno dolgo čakanje na urološke preglede. Urologi odkrivajo tudi raka na prostati. Zdaj jih je v Sloveniji 60, 26 je specializantov urologije in 20 upokojenih urologov. Potrebovali bi jih vsaj 120. Zaradi raka na prostati vsako leto umre več kot 400 bolnikov, a leto pa tega raka na novo odkrijejo pri 1600 moških. Po podatkih NIJZ traja čakanje na pregled s stopnjo zelo hitro je več kot 45 dni, za hitri pregled 125 dni, za redni pregled pa v povprečju 225 dni.

V akciji Pravi moški skrbi zase! Primož Strojan iz Onkološkega inštituta poudarja, da so moški manj pozorni na svoje telo in zdravje, a za rakom pogosteje obolevajo kot ženske. Vzrokov je več - od nevednosti in prezaposlenosti do miselnosti, “da je vsaka skrb zase izraz šibkosti. Vedeti pa moramo, da prepoznava začetnih simptomov omogoča, da raka odkrijemo v zgodnji fazi, ko je še obvladljiv in je velika možnost za ozdravitev.”


Najbolj brano