Lipica dobiva s hotelom tržno osnovo

Včeraj so v Lipici slovesno odprli prenovljen hotel Maestoso. Z 11,7 milijona evrov vredno naložbo, ki jo je skoraj v celoti plačala država, so prejšnji hotel ne samo povsem prenovili (ostal je samo betonski skelet), temveč tudi podvojili število sob, na 139. Kljub temu je hotel celo nekoliko nižji kot prejšnji, in lepo skladen z okolico. Žal v tem sklopu niso obnovili tudi bazena in zgradili welnesa, a naj bi se to zgodilo kmalu. Zatem pa še obnova hotela Klub, osemenjevalni in športni center ter igrišče za golf.

Slovesno odprtje prenovljenega hotela Maestoso so včeraj počastili tudi beli lipicanci. Foto: Marica Uršič Zupan
Slovesno odprtje prenovljenega hotela Maestoso so včeraj počastili tudi beli lipicanci. Foto: Marica Uršič Zupan

LIPICA > “Odkar smo pred šestimi leti prevzeli Lipico, smo vanjo vložili kar 23 milijonov evrov, od tega več kot sedem milijonov v javni del,” je ob včerajšnjem uradnem odprtju dejal minister za gospodarstvo in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Z 11,7-milijonsko naložbo v obnovo hotela pa “smo dočakali to, kar smo dolgo želeli: da ponudbo Lipice zaokrožimo tudi s turistično ponudbo. To bo jedro, ki predstavlja razvojno možnost za celoten Kras,” je še pojasnil Počivalšek. Dodal je, da kot je jasno, da bo Slovenija digitalizirana, krožna in zelena, ali pa je ne bo, velja tudi za Lipico, da ne more živeti od stare slave, temveč si mora zagotoviti možnosti razvoja tudi na tržnem in turističnem delu.

Prenovljeni hotel Maestoso ob vznožju lipiškega griča izstopa precej manj kot njegov predhodnik. Foto: Marica Uršič Zupan

11,7

milijona evrov je stala prenova hotela Maestoso

Število sob podvojili, hotel pa znižali

S prenovo je hotel Maestoso pridobil kategorijo štirih zvezdic superior, število sob pa podvojil, na 139. Kot je pojasnil arhitekt Milan Tomac iz arhitekturnega biroja Enota, kjer so zasnovali prenovo, so za dodatne sobe izkoristili prej neizkoriščeno klet, prostore nekdanjega frizerskega salona in pisarn ter podstrešje. Ker je bila streha prej dvokapnica, zdaj pa je ravna, je kljub temu nov hotel nižji od prejšnjega, v okolico pa se zliva z belimi lesenimi stebri ob balkonih, ki so podobni lipiškim belim ograjam. Na novo so zgradili samo manjši trakt, s katerim so zakrili pogled s hotela na servisne prostore.

Foto: Marica Uršič Zupan

Popolnoma so prenovili tudi vse napeljave, kuhinjo in restavracijo, recepcijo ter kongresni del, kjer so zdaj dva večja in dva manjša prostora, vse pa je možno povezati v enega velikega. V hotelu je 30 zaposlenih, nekaj je dosedanjih delavcev, nekaj so jih zaposlili na novo, nekaj jih še iščejo.

Izjemna dediščina

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset je spomnil, da prenovljeni hotel Maestoso odpira vrata pol stoletja po tistem, ko so v Lipici zgradili njegovega predhodnika. Tako kot je pričakovanja upravičil prvi hotel, jih bo tudi ta, je obljubil direktor in dejal: “Kobilarna Lipica od začetka dokazuje, da je izjemna v evropskem prostoru. Ta hotel odraža čisto funkcionalnost in obenem povezuje Lipico tudi s svetovnimi trendi.”

Foto: Marica Uršič Zupan

Še bazen, osemenjevalni center, hotel Klub ...

Da je in bo Lipica ostala trdno vpeta v lokalno okolje, pa je zagotovil sežanski župan David Škabar in dodal željo, da bi čim prej obnovili tudi bazenski kompleks in welnes, kar bi bilo pomembno tudi za domačine in za nova delovna mesta.

Da sta bazen in welnes za Lipico zelo pomembna zaradi podaljšanja turistične sezone, je poudaril tudi direktor Oset in napovedal, da bo to prva naslednja naložba v Lipici. Pritrdil mu je minister Počivalšek, ki je ob tem napovedal, da bo država kot lastnica Lipice vanjo vlagala še naprej. Po bazenu še v osemenjevalni center, hotel Klub, športni center in igrišče za golf.


Najbolj brano