Aladinova svetilka državne sekretarke

Prepozno ukrepanje v drugem valu epidemije nas tepe. Navodila in nasveti, zlasti nekateri nespametni, so celo škodljivi. Če bi vlada ukrepala pravočasno, bi bilo v bolnišnicah dvakrat manj težko bolnih, umrlo bi pol manj od zdaj že skoraj tisoč žrtev, ugotavljajo strokovne analize. A vlada ni poslušala svoje strokovne skupine, mejo s Hrvaško je zaprla pol mesece prepozno, šele ta teden je ukinila 48- in 72-urne izlete na Balkan s povratki brez testa ter karantene. Šokira tudi navodilo državne sekretarke Bregantove v zdravstvenem ministrstvu: z ostarelimi v rdečih conah in bolniki na covid oddelkih lahko delajo asimptomatsko okuženi.

Glavnina sprejetih uradnih navodil, priporočil in drugih dekretov je pomanjkljivih, nejasnih, s preveliko vse mogočimi izjemami, ki ščitijo zlasti interese predlagateljev in “naših” (torej njihovih). Vodilo torej ni splošno dobro ljudi (kot si ravnokar prizadeva Avstralija), temveč imeti ljudstvo pod kontrolo, izjeme pa nameniti izbrancem. Ne gre za opis dogajanja v mračnem srednjem veku. Gre za naš včeraj in danes v Sloveniji! Razumnike, ki si drznejo opozarjati, kaj je prav, pošteno, primerno in kaj ne, skuša vladajoča koalicija na vse načine onemogočiti, utišati in ukrotiti.

“Če obstaja le najmanjša možnost za širitev okužbe, jo je treba takoj odpraviti, ne pa to možnost celo namerno krepiti. Kar je jasno zdravstvenim delavcem in laikom, očitno pa ne tudi državni sekretarki Bregantovi.”

Slovenija je postala raj za neumnosti vseh vrst in poligon za vse mogoče “naše”. Torej za povzpetnike, ki so pripadniki, podporniki in goreči simpatizerji vladajočih strank. Vešči kimanja in ploskanja “našim” in energičnega obračunavanja s preostalimi. Večina teh je dolgo čakala na svojih pet minut, posledice pa bomo vsi občutili še leta. Majhni povzpetniki si dajejo duška, napenjajo mišice, sprejemajo čudna navodila, posegajo v predpise in žalijo ter ponižujejo vse drugače misleče. Vehementno si jemljejo pravico odločati o vsem. Njihovo početje bi družba, ki velja za zrelo in razsodno ter jo skrbi za dobrobit vseh prebivalcev, takoj prepoznala za škodljivo in jih onemogočila. A to se zdaj v Sloveniji ne more zgoditi. Zato jo je del razvitega sveta že začel primerjati ne le z Madžarsko, temveč že kar s Severno Korejo.

Očitno smo Slovenci vajeni že prav vsega. A eno so res nujne restrikcije zaradi epidemije, ki jih uvajajo tudi druge evropske države, drugo pa neumne odločitve pod krinko epidemije, ki jo lahko celo še spodbudijo ali pa z njo nimajo prave zveze. Smo globoko v drugem valu, vsak dan je več smrti in kritično bolnih, bolnišnice natlačene, zdravstveni delavci izgoreli in tudi sami žrtve okužbe. Vsak dan poročajo o novem žarišču okužbe v enem od domov za ostarele. Ob tem primanjkuje kakovostne opreme na covid oddelkih, kjer so se že davno Počivalškovi mercedesi izkazali za neuporabne golfe ...

Krona nespametnosti je te dni pisno navodilo državne sekretarke v zdravstvenem ministrstvu Tine Bregant, ki je v začetku novembra odredila, da lahko delajo s covidom-19 okuženi zdravstveni delavci, ki ne kažejo simptomov okužbe, v vseh zdravstvenih ustanovah in domovih ostarelih v rdečih conah! Torej tam, kjer je največ vnosov okužb med ostarele in vse zaposlene! Večina laikov in v zdravstvu zaposlenih je najprej menila, da je to lažna novica ali vsaj pomota. A žal ni. Navodilo z njenim podpisom so prejeli vsi domovi za starejše, bolnišnice, javni zdravstveni zavodi, posebni socialno-varstveni zavodi za odrasle, varstveno-delovni centri in centri za usposabljanje, delo in varstvo. Črno na belem piše, da smejo potrjeno okuženi zdravstveni delavci, ki nimajo znakov okužbe, delati. In se s tem strinjati. Delajo naj v rdečih conah v zaščitni opremi, ne smejo pa prihajati v stik z drugimi sodelavci (le kako ne, če gre za isti oddelek?) in se ne družiti (prevoz, malica).

S tem navodilom je tako Bregantova odprla zamašek na Aladinovi svetilki; bolje: na svoji covid svetilki - in ujetemu duhu (virusu) odprla pot v svet. Tako je dopustila možnost, da bodo asimptomatski okuženi slej ko prej okužili tudi sodelavce. Ki jih v teh okoljih že tako ali tako ni dovolj!

Dobro je znano, da so asimptomatski okuženi nevarni okuževalci in morajo prav zato v samoizolacijo! To je veljajo doslej pri nas in še velja v svetu. A očitno v Sloveniji ne več, ker je tako odredila ambiciozna državna sekretarka. To navodilo je menda sprejela celo mimo ministra Gantarja. Kako naj si drugače razlagamo njegov komentar o tem v Odmevih TV Slovenija? Izjavil je le: “To pa ni najboljše!”

Bolj odločno je že prej navodilo napadel Igor Muževič, vodja sindikata Praktik.um in družinski zdravnik v domu starejših v Kamniku. Poudarja, da je navodilo v nasprotju z dosedanjo prakso zdravstvene stroke in da mnogi asimptomatski okuženi čez nekaj dni zbolijo v težji obliki!

Prav tja, kjer se novi koronavirus najhitreje širi, zdaj Bregantova pošilja delat asimptomatsko okužene zdravstvene delavce. Zagotovo imajo vsi od njih toliko zdrave pameti, da bodo to njeno možnost odklonili in se na delo vrnili šele, ko ne bodo več kužni. Ker se zavedajo, da kužni ne smejo delati! Nepojmljivo je, da skuša Bregantova tam, kjer kronično primanjkuje osebja, kadrovske stiske reševati s tako zelo škodljivimi ukrepi. Če namreč obstaja le najmanjša možnost za širitev okužbe, jo je treba takoj odpraviti, ne pa to možnost celo namerno krepiti. Kar je jasno zdravstvenim delavcem in laikom, očitno pa ne tudi državni sekretarki Bregantovi.

Bo za tak strokovni spodrsljaj Bregantova odgovarjala? Glede na to, da naj bi sodila v krog SDS, najbrž ne. Slišati je, da je na ministrstvu zato, da ima vse pod nadzorom. Že doslej se je v premočrtni ambicioznosti kot državna sekretarka večkrat zapletla v polemike z več uglednimi zdravniki, ki so nasprotovali njenim odredbam, ker so jih ocenili za strokovno sporne. A očitno je najpomembneje, da je usklajena z vodilno politiko ...


Preberite še


Najbolj brano