Epidemiološka slika se izboljšuje

Zaradi izboljšanja epidemiološke slike je občinski štab civilne zaščite v Pivki včeraj preklical ukrep prepovedi uporabe zaprtih športnih objektov. Širjenje okužb so uspešno zajezili tudi v podjetju Pivka perutninarstvo. Vstopna točka za jemanje brisov v regiji pa je od danes tudi Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.

Po testiranju 250 zaposlenih se je širjenje okužb v Pivki perutninarstvo zaustavilo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Po testiranju 250 zaposlenih se je širjenje okužb v Pivki perutninarstvo zaustavilo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA, ILIRSKA BISTRICA > “Zadnje dni ne beležimo večjega prirasta okužb, kar pomeni, da je bilo z izvedenimi ukrepi uspešno preprečeno širjenje okužb,” so zadovoljni v pivškem občinskem štabu CZ, ki je zato odločil, da ukrepov, kot so prepoved uporabe zaprtih športnih objektov in prireditev v zaprtih prostorih, ne bo ponovno podaljšal. Danes se bodo društva in ostali uporabniki lahko vrnili v dvorano Skala, na pivško kegljišče in balinišče Rešta, ki pa jih bodo morali uporabljati v skladu z navodili NIJZ. Občinski štab CZ je bil včeraj tudi deaktiviran, vse občane pa je pozval, naj se še naprej držijo samozaščitnih ukrepov in jim priporočil tudi uporabo aplikacije #OstaniZdrav.

Da se je po množičnem testiranju vseh zaposlenih 18. septembra, ki so ga izvedli na podlagi priporočila NIJZ ter v sodelovanju s CZ, širjenje okužb zaustavilo, pravijo tudi v podjetju Pivka perutninarstvo. Trenutno je odsotnih še 70 zaposlenih, od tega 66 delavcev s potrjeno okužbo, preventivno pa so v karanteni še štirje zaposleni. “Pričakujemo, da se bo večina odsotnih vrnila na delovno mesto v začetku prihodnjega tedna,” pravi predsednik uprave Janez Rebec. V podjetju nadaljujejo z izvajanjem in nadzorom vseh ukrepov, z merjenjem temperature in vodenjem evidenc bolezenskih znakov vseh zaposlenih. Preventivni ukrepi veljajo tudi v enoti Kromberk.

70

zaposlenih je še vedno odstotnih z dela v Pivki perutninarstvo

“Situacija je v tem trenutku optimistična in potrjuje, da smo na podlagi hitrih odzivov uprave podjetja Pivka in ukrepov preprečili širjenje virusa, ki bi bilo lahko eno močnejših v državi. To vpliva tudi na ugodne razmere na območju občine,” potrjuje Sandi Curk, regijski poveljnik štaba CZ in dodaja, da razen posamičnih primerov na Krasu v regiji ne zaznavajo novih okužb, kar pripisuje vzornemu sodelovanju občanov in dodatnim ukrepom podjetij. Tudi število odvzetih brisov v postojnskem zdravstvenem domu (ZD) se je v zadnjem tednu prepolovilo.

Testiranje bo bližje

Brise bodo sicer od danes naprej jemali tudi v ZD v Ilirski Bistrici. Direktorica Tamara Štemberger Kolnik pravi, da so se navkljub kadrovskim težavam odločili za oblikovanje covid ambulante, zato da bi bila pacientom bližje. Doslej so namreč paciente iz Ilirske Bistrice naročali na brise v postojnskem ZD, kjer je enkrat tedensko pomagala tudi njihova medicinska sestra. Tako bodo pripravljeni tudi na morebiten ponovni porast okužb na Bistriškem, ki se zdaj umirja. CZ jim je priskrbela dodaten kontejner, tako da imajo trenutno tri in so tako v celoti opremljeni.


Najbolj brano