Turistično na kolenih, zdaj pa še ob Nemce

Dejstvo, da je Nemčija Primorsko-notranjsko regijo uvrstila na seznam tveganih območij, tukajšnjih gospodarstvenikov posebej ne skrbi. Bodo pa na ta račun še več nemških gostov, katerih število je letos že sicer precej padlo, izgubili v turizmu, pa ne le ozko regijskem. V Nemčijo brez karantene oziroma negativnega testa seveda ne morejo niti prebivalci regije.

Letos že tako manj številčnih nemških turistov bo zaradi nemške 
uvrstitve Primorsko-notranjske regije, v kateri je tudi Postojnska 
jama, na seznam rizičnih območij v jesenskem času še manj.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Letos že tako manj številčnih nemških turistov bo zaradi nemške uvrstitve Primorsko-notranjske regije, v kateri je tudi Postojnska jama, na seznam rizičnih območij v jesenskem času še manj.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA, ILIRSKA BISTRICA, LIPICA > “Na pretok blaga, našo prodajo in nabavo to ne bo imelo vpliva. Kar se osebnih stikov s kupci in dobavitelji tiče, pa smo te že od izbruha prvega vala korona virusa prekinili in vse poteka preko spletnih orodij. Investicije, kje je bil dobavitelj nemško podjetje, smo uspeli zaključiti v času med prvim in drugim valom,” pravi Uroš Barba, direktor podjetja Plama-pur iz Podgrada. Nemčija je njihov najpomembnejši prodajni trg. “Trenutne korona razmere na prodajo ne vplivajo negativno. Obseg poslovanja se je praktično že vrnil na nivoje izpred krize. To se seveda lahko takoj spremeni, če bo ponovno prišlo do zapiranja gospodarstva, do česar pa, upam, ne bo prišlo,” se nadeja Barba in dodaja, da največ naporov, poleg redne dejavnosti, usmerjajo v preventivne ukrepe, s katerimi želijo preprečiti, da bi virus prišel v podjetje in v dopolnjevanje protokolov in postopkov ukrepanja, če bi do tega vendarle prišlo.

“To, da nas je Nemčija uvrstila na rdeči seznam, zaenkrat ne vpliva na naše poslovanje. Aktivnosti pri izdelavi obstoječih proizvodov rešujemo na daljavo. Enako velja tudi za potencialne nove posle. Težava lahko nastopi ko bo potrebno izvajati montaže proizvodov,” pa pravi Rudi Tomšič, direktor pivškega podjetja SiTOR, ki na nemško tržišče izvozi do 80 odstotkov proizvodov.

Obvezen negativen test ali karantena

Pravila glede obveznega testiranja, karantene in prijave prihoda veljalo za vse osebe, ki so se kadarkoli v 14 dneh pred prihodom v Nemčijo nahajale v regiji, torej ne le za nemške državljane, temveč tudi za Slovence in vse ostale, ki v Nemčijo pripotujejo iz tega območja. Na slovenskem veleposlaništvu v Nemčiji pojasnjuje, da je v tem primeru treba pred prihodom v Nemčijo predložiti negativen rezultat testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur. Rezultat testa mora biti v nemškem ali angleškem jeziku. Test je mogoče opraviti tudi po prihodu v Nemčijo, vendar je na rezultate treba počakati v karanteni. Osebe, ki v Nemčijo pripotujejo iz rizičnih območij, morajo svoj prihod obvezno prijaviti krajevno pristojnemu zdravstvenemu uradu, ki mu morajo predložiti tudi rezultat testiranja in naslov bivanja 14 dni po prihodu. Država ali območje je opredeljeno kot tvegano, če je v zadnjih sedmih dneh več kot 50 novih okužb na 100.000 ljudi.

Nemčija je najpomembnejši partner tudi za pivško podjetje Oro met, a tudi njegov direktor Jernej Pavlin meni, da uvrstitev regije med rizične na poslovanje ne bi smela vplivati.

“Nemci znajo omejitve vzeti resno”

Nekoliko bolj predvidni pri ocenah so v turizmu, kjer kot olajševalno okoliščino vidijo dejstvo, da je do zaostritve prišlo po koncu glavne sezone, ko gre skozi regijo veliko, tudi nemških tranzitnih turistov.

83

aktivnih okužb je bilo včeraj v Primorsko-notranjski regiji

“Nemci so zelo striktni in znajo resno vzeti te omejitve, kar bo s tega vidika gotovo imelo neke posledice na turizem. Tudi pri nas v letni strukturi gostov Nemci niso nepomembni, zdaj v posezonskem in koronskem času pa jih je bilo zelo malo, tako da nas to neposredno ne bo tako prizadelo,” pravi Janko Boštjančič, direktor pivškega Parka vojaške zgodovine.

Nekoliko bolj zaskrbljeni pa so v Kobilarni Lipica, čeprav ta ni v Primorsko-notranjski regiji. A meje regij so pri nas zabrisane, podrobno razmejevanje območij pa je sploh za tuje goste težavno. V kobilarni so nemški gosti tradicionalno med najštevilčnejšimi, a je letos zaradi covida-19 njihovo število znatno nižje. “Z jesenskim obdobjem se v Lipici zaključuje najvišja turistična sezona. Zato nam dejstvo, da je Nemčija uvrstila Primorsko-notranjsko regijo na rdeči seznam, še dodatno slabša možnost za doseganje ciljev, ki smo jih zastavili do konca leta,” pravijo. Čeprav je Lipica s svojim prostranim zelenim posestvom in naravnim okoljem med varnejšimi destinacijami v regiji, že občutijo posledice dejstva, da zaostrovanje ukrepov po celotni Evropi ne prispeva k ponovni rasti turizma.

V Postojnski jami, kjer je letos obisk tujcev padel za 80 odstotkov, med najpogostejšimi tujimi gosti pa so bili prav Nemci in Avstrijci, na naša vprašanja (še) niso odgovorili.


Najbolj brano