Nejasna navodila na meji vzrok za odpoved?

Bolničar Obalnega doma upokojencev Koper Mitja Batagelj, ki živi na Hrvaškem, pravi, da so ga v Obalnem domu upokojencev odpustili zgolj zato, ker je upošteval navodila hrvaških policistov. Ti so mu, ko se je vračal domov, odredili 14-dnevno izolacijo in zato ni mogel na delovno mesto. Direktorica doma Neva Tomažič je njegovo odsotnost z dela označila za hudo kršitev.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Zgodilo se je 14. marca, ko še nihče ni vedel, kako ravnati in so se zadeve zaradi epidemije zelo hitro zaostrile. Še hrvaški policist na meji mi je potožil, da ne ve točno, kaj sploh mora narediti ali napisati,” svojo pripoved začne Mitja Batagelj.

Mitja Batagelj

Neva Tomažič, direktorica Obalnega doma upokojencev Koper

“S Hrvaške se na delo vozita še dva naša zaposlena, ki pa zaradi tega nimata nobenih težav.”

“Direktorici sem bil trn v peti”

Pravi, da je o odrejeni karanteni obvestil zdravstvene službe in delodajalca, zato je nad izredno odpovedjo delovnega razmerja šokiran. “Če odredbe ne bi upošteval, bi tvegal globo v višini najmanj 1100 evrov. Ko sem 19. marca po telefonu poklical direktorico, mi je zagotovila, naj ne skrbim, zato me še toliko bolj čudijo informacije, da me delodajalec ni mogel priklicati.”

Batagelj, ki je v domu upokojencev tudi sindikalni zaupnik, medtem sumi, da bi lahko bila poteza vodstva morebiti povezana z njegovim delovanjem v tej vlogi. “Tega sicer ne morem dokazati, a vem, da sem bil direktorici trn v peti, ker sem opozarjal na določene zadeve,” pravi. Njegove pravice zastopa Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, kjer v sodelovanju s pravnikom že pripravljajo tožbo. “Moramo poudariti, da je v spornem obdobju pri hrvaških mejnih organih vladala zmeda, dobivali so različna navodila, kako ravnati glede odrejanja samoizolacije,” pravijo v sindikatu.

Mitja Batagelj, bolničar Obalnega doma upokojencev Koper

“Še hrvaški policist na meji mi je potožil, da ne ve točno, kaj sploh mora narediti in napisati.”

Delodajalec se je v postopku izredne odpovedi sicer skliceval na pojasnilo hrvaške epidemiološke službe, da delavec v spornem obdobju ni bil zaveden v registru za sledenje oseb v samoizolaciji. “To drži, saj takrat tak register sploh še ni bil vzpostavljen,” opozarja sindikat.

Očitek o neopravičenem izostanku

Direktorica Obalnega doma upokojencev Koper Neva Tomažič se z Batageljevimi izjavami ne strinja. Pravi, da mu očitajo večdnevni neupravičen izostanek iz dela.

Zakaj na Hrvaško?

Mitja Batagelj se je na Hrvaško preselil leta 2017, in sicer v manjše naselje Murine poleg Umaga. “Takšno odločitev sem sprejel, ker je tam nakup stanovanja precej cenejši, stroški bivanja pa tudi,” pravi Batagelj, ki je bil v Obalnem domu upokojencev zaposlen več kot 20 let.

Neva Tomažič

“To je po zakonu hujša kršitev delovnih obveznosti, ki upravičuje podajo izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu. Če bo delavec sprožil sodni spor o zakonitosti odpovedi, bo o tem odločalo delovno sodišče. Prepričani smo, da je glede na okoliščine primera odpoved zakonita,” pojasnjuje Tomažičeva.

Obenem zavrača Batageljeva ugibanja, da bi lahko bila njegova odpoved povezana s sindikalnim delovanjem. “To ni povezano in ni bilo vzrok za našo odločitev. Sicer pa medsebojnih razmerij ne bomo reševali prek medijev,” meni, zato drugih komentarjev na zaplet ni želela dajati. Dodaja pa, da se poleg Batagelja s Hrvaške na delo vozita še dva zaposlena v domu upokojencev, ki pa zaradi tega nimata nobenih težav.

Vsakodnevno preverjanje v sistemu

Na spletni strani ministrstva za notranje zadeve je objavljeno pojasnilo, da ukrep o zaprtju hrvaške meje za potniški promet ne velja za čezmejne delavce. Svojo izkušnjo je z nami delil Hrvat iz bližine Umaga (ime hranimo v uredništvu), ki se vsak dan vozi na delo v Slovenijo. Tam mu je delodajalec priskrbel potrdilo o zaposlitvi, kar tudi vsak dan pokaže policistom na meji. “Nihče mi ne prepoveduje, da bi šel na delo v Slovenijo. Res pa je, da vsak dan moje podatke preverijo v njihovem sistemu. Seznanili so me, da moram do meje in nazaj domov po najkrajši možni poti, pri čemer se ne smem ustavljati nikjer, niti na bencinski črpalki, prav tako ne smem zaviti v Umag, da bi šel v trgovino,” opiše postopek.

Popoldan ga čaka približno dvajsetminutno preverjanje na meji, kjer njegove podatke (registrska številka avtomobila, telefonska številka in drugo) vsakič znova vnesejo v računalniški sistem. Ko se vrne na domač naslov, ga ne sme zapustiti do naslednjega jutra, ko se zopet odpravi na delo v Slovenijo.


Najbolj brano