V DNS in opoziciji ostri odzivi na vladno depešo o medijih

Vsebina depeše o slovenskih medijih, ki jo je vlada poslala Svetu Evrope kot odgovor na opozorilo na platformi za zaščito novinarjev, nima zveze z realnostjo slovenskega medijskega trga, je v sporočilu za javnost zapisalo Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Po njegovi oceni ta odraža le ideološka stališča SDS in blati ugled Slovenije v tujini.

Na vladno pismo Svetu Evrope so se ostro odzvali v opozicijskih 
LMŠ, SD, SAB in Levica.  Foto: STA
Na vladno pismo Svetu Evrope so se ostro odzvali v opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica.  Foto: STA

LJUBLJANA > V DNS so v današnjem sporočilu zapisali, da je Slovenija že 30 let demokratična država z medijskim trgom, na katerem “prihaja do različnih anomalij”, a ta kljub temu deluje v relativno normalnih okvirih. Opozorili so na zastarelo medijsko zakonodajo, ki terja spremembe, a je kljub temu evropsko primerljiva.

“Višek paranoje”

Kot so opozorili, so uredniške politike slovenskih medijev raznolike, enako tudi njihove lastniške strukture, zato je trditi, da jih vse vodi neka ideološka vojna proti stranki SDS “višek paranoje”, ki se izraža v dolgo trajajočem odnosu SDS in posledično trenutne vlade do medijev in novinarjev.

Sporni Janšev tvit

Vladna depeša se nanaša na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je ta RTVS očital, da širi laži in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

Na omenjeni tvit so se ostro odzvali tudi v društvu in sindikatu novinarjev Slovenije ter vodstvo RTVS. Slednje je poudarilo, da ne pristajajo na cenzuro. Tudi v društvu in sindikatu so izjave razumeli kot grožnjo zaposlenim na RTVS pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti.

Poudarili so, da novinarji v Sloveniji svoj poklic opravljajo v skladu s profesionalnimi in etičnimi standardi ter popolnoma primerljivo s kolegi v zahodnih demokracijah. “Odklon od teh standardov predstavljajo prav mediji, ki so posredno ali neposredno povezani s SDS, ki jih izdatno financirajo madžarska podjetja in ki izvajajo sramotilne kampanje proti vsem, ki se s politiko SDS ne strinjajo, manipulirajo z dejstvi ter širijo nestrpnost do vseh drugačnih in drugače mislečih,” so navedli.

Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek Foto: STA

Celoten opis slovenske medijske zgodovine, ki ga prinaša vladna depeša, po mnenju DNS predstavlja zgolj poskus odvračanja pozornosti od dejstva, da mednarodna javnost prepoznava nesprejemljivost pritiskov predsednika vlade in SDS na odločitve in delo urednikov in novinarjev Radiotelevizije Slovenija.

V DNS so še zapisali, da slovenska vlada ne razume, da je novinarjem z zakonodajo zagotovljena uredniška avtonomija in da javni medij ni državni medij oziroma da država, pa čeprav je ustanoviteljica javnega medija, tam nima pravice urednikovati.

Vlada v pismu Svetu Evrope zapisala, da večina slovenskih medijev izhaja iz komunističnega režima

Slovenska vlada je Svetu Evrope kot odgovor na kritike namreč posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. Med drugim je izpostavila javno Radiotelevizijo Slovenija, ki da so jo še do leta 2004 “vodile nekdanje komunistične strukture”.

Ostri odzivi opozicije

Na vladno pismo Svetu Evrope so se ostro odzvali v opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levica. Razumejo ga kot zlorabo oblasti v politične namene in rušenja ugleda države. Zahtevajo sklic nujne seje odborov DZ za kulturo in zunanjo politiko, v Levici pa ministra Anžeta Logarja pozivajo k odstopu.

Kot je v izjavi za medije pred DZ opozoril poslanec LMŠ Nik Prebil, si namreč noben minister, še najmanj pa zunanji, ne bi smel dovoliti, da takšni dokumenti “nosijo neko osebno ali strankarsko konotacijo”. Gre za uradno stališče in to moramo jemati z vso resnostjo, je poudaril.

V LMŠ pismo ocenjujejo kot skrajno nedopustno in neprimerno, obenem pa ruši tudi mednarodni ugled Slovenije. Prav tako pa je nedopustno vmešavanje politike v svobodno delo novinarjev in tega v demokraciji ne moremo dopustiti, je poudaril Prebil.

Pri vladi je sicer po njegovi oceni opaziti paniko, ki vodi v “neustrezne ali celo nasprotujoče si politike”, ki imajo v ozadju ideologijo stranke SDS.

Od Logarja pričakujejo pojasnilo, Levica ga poziva k odstopu

Konceptualen odmik na področju zunanje politike po oceni poslanca SD Matjaža Nemca presega meje tistega, kar je lahko orodje pri uveljavljanju diplomatskih težišč. Na seji od Logarja pričakuje pojasnilo, ali je odgovor vlade mogoče razumeti kot krepitev politične agende z uporabo diplomatskega omrežja. Nemec se namreč sprašuje, ali je v Sloveniji takšno stanje duha, da lahko SDS “uzurpira diplomatske poti”, da uveljavlja svoje prioritete.

Poudaril je, da si morajo politiki in celotna družba prizadevati za pluralnost medijev in svobodo medijskega poročanja ter dostopa do informacij. Kot je dodal, Slovenija boja proti širjenju okužbe z novim koronavirusom ne bi smela uporabljati "za odstop od demokratičnih vrednot".

“Napadi SDS so stalnica”

"Napadi stranke SDS na civilno družbo, na novinarje, na strokovno javnost so stalnica," je dodal poslanec Levice Primož Siter. Ko SDS ne ustreza mnenje civilne družbe ali stroke, jih po njegovih besedah iz demokratičnega procesa odreže.

Kot je poudaril, to dokazuje tudi depeša zunanjega ministrstva. Po njegovih besedah gre za nedopustno zlorabo položaja in institucije. Ves svet se ukvarja z epidemijo, z vprašanji javnega zdravja, gospodarskih in socialnih posledic krize, Logar pa se "ukvarja z ostanki partizanov", je ponazoril Siter. S to depešo zunanji minister po oceni Siterja "blati in krha ugled Slovenije v mednarodnih institucijah.

"Nikoli ne smemo dopustiti, da kritika civilni družbi in znanosti ter diskreditacija novinarjev, javnosti in stroki postane nova normalnost," je poudaril Siter in Logarja zaradi te poteze pozval k odstopu.

Napade na slovensko novinarstvo, medije, posameznike ter nekdanje in sedanje novinarje obsojajo tudi v SAB. Kot je dejal poslanec Andrej Rajh, je izvajanje pritiska na svobodo medijev nedopustno, saj gre za kršenje pravice javnosti do obveščenosti.

Tako v SAB kot LMŠ so izrazili tudi pričakovanje, da se bodo na pismo odzvali tudi v drugih strankah koalicije.

V koalicijskih SMC, NSi in DeSUS se distancirajo od vladnega pisma

V koalicijskih SMC, NSi in DeSUS se distancirajo od vladne depeše Svetu Evrope o medijih v Sloveniji. Kot so pojasnili, z njeno vsebino niso bili seznanjeni. Tako bodo zahtevali pojasnila, zanima jih tudi, kdo je avtor depeše, ki je bila poslana v imenu vlade.

“V SMC nimamo informacij o tem, kdo natančno je depešo v imenu vlade posredoval Svetu Evrope, pričakujemo odgovor, kdo je avtor pisanja,” so zapisali v odzivu za STA. Pojasnili so, da so za pismo izvedeli šele iz medijev, in poudarili, da je njihovo stališče jasno: "vsakršni napadi in pritiski na medije so nesprejemljivi".

Kot so navedli, se Slovenija danes sooča s krizo, ki kliče po složnosti, zmernosti in preudarnosti vseh, ki lahko prispevajo k temu, da jo bomo obvladali. "Tu mislimo na koalicijo, opozicijo, medije in vse druge pomembne družbene sisteme. Zdaj ni čas za delitve, zdaj je čas za iskanje tega, kar nas povezuje. Za SMC je nespodobno, da se ob varovanju človeških življenj, skrbi za vzdržnost zdravstvenega sistema in vseh drugih sistemov, ki pregorevajo v skrbi za ljudi, posvečamo temam, ki k temu ne morejo prispevati ničesar. Zato vse odgovorne pozivamo k preudarnosti," so zapisali.

Tudi v NSi so za STA pojasnili, da z depešo predhodno niso bili seznanjeni. "Zaradi razjasnitve celotne situacije, vključno z vsebino in avtorstvom depeše, bomo zato najprej zahtevali dodatna pojasnila znotraj koalicije," so dodali.

Vladno pismo Svetu Evrope je razburilo tudi članstvo v DeSUS. Tudi stranka DeSUS kot koalicijska partnerica in članica vlade se, kot so zatrdili v izjavi za javnost, s pismom predhodno ni seznanila. Kot so napovedali, bo njihova predsednica Aleksandra Pivec o vsebini pisma, avtorju in načinu, kako in komu je bilo poslano, odprla vprašanja tudi znotraj koalicije.

"V stranki DeSUS spoštujemo svobodo medijev, saj gre namreč za osnovni postulat demokracije in vsake odprte družbe. Na tem demokracija obstane ali pade. Hkrati obsojamo kakršnokoli nasilje ali pritisk, ki se izvaja nad novinarji in mediji," so zapisali.

Slovenska vlada je namreč Svetu Evrope kot odgovor na kritike o pritisku na novinarje v Sloveniji posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima.


Najbolj brano