Vlada s Kopp izobraževanje sklenila pogodbo za pomorsko pilotažo

Vlada je danes sklenila pogodbo o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže z družbo Kopp izobraževanje. Sprejela pa je tudi odgovor ustavnemu sodišču, naj zavrne predlog za zadržanje izvrševanja uredbe o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže, ki jo je na sodišče naslovila družba Piloti Koper, so sporočili z Ukoma.

V družbi Piloti Koper so opozarjali, da ni razlogov v javnem 
interesu za podelitev monopola za izvajanje dejavnosti javnemu 
podjetju. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V družbi Piloti Koper so opozarjali, da ni razlogov v javnem interesu za podelitev monopola za izvajanje dejavnosti javnemu podjetju. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Kot so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje, uredba o obliki in načinu izvajanja gospodarske javne službe pomorske pilotaže določa, da vlada sklene pogodbo o izvajanju gospodarske javne službe z izvajalcem za največ deset let. Uredbo, ki določa zagotavljanje pomorske pilotaže v obliki javnega podjetja, katerega ustanoviteljica je država, upravljalec pa Slovenski državni holding, je sredi februarja izdala prejšnja vlada.

Pilotaža v obliki javnega podjetja

Uredba med drugim določa pogoje za zagotavljanje in uporabo storitev gospodarske javne službe ter način oblikovanja cene storitve. Skladno z uredbo se gospodarska javna služba pomorske pilotaže zagotavlja v obliki javnega podjetja, katerega ustanovitelj oziroma edini družbenik je država, in je edini izvajalec gospodarske javne službe na področju pomorskih dejavnosti koprskega tovornega pristanišča.

SDH pa je za izvajanje gospodarske javne službe pomorske pilotaže tudi ustanovil podjetje Kopp izobraževanje, s katerim je vlada danes sklenila pogodbo.

Družba Piloti Koper pozvala k notranji reviziji

Družba Piloti Koper je sicer konec februarja na tedanjega predsednika vlade Marjana Šarca naslovila poziv k izvedbi notranje revizije in zadržanju podpisa pogodbe o izvajanju gospodarske javne službe pomorske pilotaže. Opozarjali so, da ni razlogov v javnem interesu za podelitev monopola za izvajanje dejavnosti javnemu podjetju.

Z uredbo predvideno opravljanje dejavnosti pomorske pilotaže izključno s strani javnega podjetja je po njihovem prepričanju v nasprotju z ustavo. "Dejavnost pomorske pilotaže se opravlja že danes 24 ur na dan in sedem dni v tednu; brez vsakršnih prekinitev ves čas opravljanja te dejavnosti s strani družbe Piloti Koper," so poudarili.

Vlada ustavnemu sodišču predlaga zavrnitev predloga družbe Piloti Koper

V danes sprejetem odgovoru ustavnemu sodišču vlada slednjemu predlaga, naj predlog družbe Piloti Koper zavrne. "Vlada to predlaga zaradi vrste razlogov, poleg stališča, po katerem niso izpolnjene predpostavka za začasno zadržanje iz prvega odstavka 39. člena zakona o ustavnem sodišču, tudi zato, ker obravnavna pobuda, in s tem tudi predlog za začasno zadržanje, ne izpolnjuje formalnih pogojev za obravnavanje," so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Pobuda je po prepričanju vlade tudi vsebinsko neutemeljena. Razen v zelo omejenem obsegu, ki je potreben za izjavo o predlogu za začasno zadržanje, se bo vlada o vsebinski neutemeljenosti pobude izjavljala sicer kasneje, v 60-dnevnem roku, ki ji je bil za to postavljen, so še sporočili.


Najbolj brano