Legendarni vlakci novi, a v stari podobi

Družba Postojna jama deli dobre rezultate slovenskega turizma, kjer se je rast prihodov in nočitev nadaljevala, državne številke pa presega po rasti prihodkov in zlasti dodani vrednosti. Prvi mož družbe Marjan Batagelj to pripisuje velikemu vlaganju v razvoj. Včeraj so predstavili nove vlakce, ki ohranjajo staro podobo, a sledijo načelu trajnostnega razvoja.

Rumeno-rdeči vlakci so poseben simbol jame, zato kljub tehnološkim novostim ohranjajo podobo, sta povedala predsednik 
upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj (desno) in 
vodja voznikov Samo Dolenc. Foto: LEO CAHARIJA
Rumeno-rdeči vlakci so poseben simbol jame, zato kljub tehnološkim novostim ohranjajo podobo, sta povedala predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj (desno) in vodja voznikov Samo Dolenc. Foto: LEO CAHARIJA

POSTOJNA > Letošnje leto bodo v Postojnski jami našteli blizu 870.000 obiskovalcev, kar je dobrih pet odstotkov več kot lani, vseh obiskovalcev znamenitosti v upravljanju družbe pa bo že skoraj 1,4 milijona. Leto bodo predvidoma zaključili z 31,1 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je devet odstotkov več kot lani, z 9,5 milijoni čistega dobička, ki bo od lanskega višji za 12 odstotkov, in s kar 92.700 evri dodane vrednosti na zaposlenega, s čimer krepko presegajo povprečje v panogi.

Marjan Batagelj, predsednik upravnega odbora, rast, ki se v primerjavi s predhodnim letom sicer nekoliko umirja, in dobre rezultate povezuje predvsem z velikim vlaganjem v razvoj in učinkovitostjo poslovanja. Družba ostaja nizko (18-odstotno) zadolžena.

Marjan Batagelj

predsednik upravnega odbora Postojnske jame

“Propad Adrie ni bil brez posledic za nas. Na srečo večina naših gostov ne prileti v Ljubljano, ampak na letališča, kot so Zagreb, Dunaj in Benetke.”

Cilj so srednjeevropske države

Za prihodnost so zmerno optimistični. “Predvidevamo, da se bo trg nekoliko drugače segmentiral, zato dajemo večji poudarek državam v neposredni soseščini in evropskim. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko bi lahko pomenila tudi to, da se bodo turistični tokovi na daljavo nekoliko ustavili. Upam, da tudi Brexit ne bo imel velikih posledic,” pravi Batagelj.

Brez posledic ni bil niti propad našega letalskega prevoznika. “Na srečo večina naših gostov ne prileti v Ljubljano, ampak na letališča, kot so Zagreb, Dunaj in Benetke. Naloga nas, ki delamo v slovenskem turizmu, je, da jih čim dlje zadržimo v Sloveniji, mi namreč nismo njihova ne začetna in praviloma tudi ne končna destinacija.”

Po 43 letih novi vlakci

Letos so zaključili tri milijonsko naložbo v prenovo voznega parka. Po 43 letih po jami vozi šest novih vlakov, ki imajo enako podobo kot stari, a so do jamskega okolja prijaznejši, naprednejši, varčnejši, manj hrupni, udobnejši za voznika in varnejši za obiskovalce.

Jeseni bodo začeli celovito prenovo promenade, ki je ocenjena na štiri milijone in bo potekala štiri leta. Do prihodnje sezone bo zaključena trimilijonska prenova drugega dela hotela Jama z dodatnimi 80 sobami in eno večjih kongresnih dvoran pri nas.

Napoveduje tudi sedemmilijonsko naložbo v prenovo hotela Cerkno v okviru Certe. Družba Postojnska jama je februarja odprla tudi prenovljeno Vilo Planinko na Jezerskem, s katero sledi strategiji butičnega, petzvezdičnega in zelenega turizma. Batagelj pravi, da je povpraševanje preseglo pričakovanja.


Najbolj brano