Deset let budnic, več kot sto nastopov

Jutri bo minilo natanko deset let od prvega nastopa Vrhovske vaške godbe. Jubilej so godbeniki obeležili že v nedeljo s priložnostnim koncertom in razstavo, na obeh so pomemben del posvetili pokojnemu Leandru Peganu, pobudniku in prvemu kapelniku godbe.

Vrhovski godbi so se ob jubilejnem koncertu pridružili tudi gostje. Foto: RD Vrhe
Vrhovski godbi so se ob jubilejnem koncertu pridružili tudi gostje. Foto: RD Vrhe

TABOR > Razstavo o desetletnem delovanju Vrhovske vaške godbe, ki šteje danes 14 godbenikov in godbenic, je pripravil njen godbenik Erik Novak z Razguri, sicer študent prava, in jo razdelil v šest tematskih sklopov.

V prvem je predstavil godbeniško kolonijo, ki so jo za mlade godbenike organizirali vsako leto v prvem petletju njenega delovanja na Starem vrhu nad Škofjo Loko. v drugem pa godbeniško šolo, ki jo je na začetku delovanja dvakrat tedensko vodil kapelnik Leander Pegan. Ta je bila prilagojena predvsem članom godbe, ki niso obiskovali glasbene šole.

Zanimivi so tudi zapisi o začetku delovanja godbe, pa tudi o njenem arhivu, v katerem se je nabralo že 132 skladb različnih žanrov. Tako širok repertoar se je nabral v desetih letih, čez stotico seže tudi število vseh nastopov, je naštel Novak.

“Od leta 2010, ko smo pripravili prvo prvomajsko budnico po naših vaseh, pa vsako leto z njo zbudimo Vrhovce,” dodaja še en zanimiv sklop delovanja godbe. Za budnico godbeniki vstanejo ob petih zjutraj, da že zarana zaigrajo na Ravnjah, v Štjaku in Dolenjah v KS Štjak, nato pa še v vaseh KS Vrabče: Razguri, Stomaž, Sela, Griže, Veliko polje, Jakovce in Tabor.

Na Tabru, kjer ima godba sedež, so pripravili tudi jubilejno razstavo in koncert ter se spomnili vseh zaslužnih za njen nastanek in delovanj. Med njimi gre izpostaviti predsednico KS Vrabče Irmo Lekše ter Damjano Premrl, predsednico Razvojnega društva Vrhe, pod čigar okriljem deluje godba. Ter seveda kapelnika Jurija Prašlja, ki je pred petimi leti prevzel vodenje godbe od Leandra Pegana. Slednjemu se bodo godbeniki poklonili tudi prihodnjo sredo, ko mu bo sežanska občina ob občinskem prazniku v Sežani postavila kip.


Najbolj brano