Šampion je Janko Bočaj

Konec prejšnjega tedna so v Izoli povezali tradicionalni Praznik oljk, vina in rib, ki bo prihodnje leto dočakal polnoletnost, s podelitvijo priznanj v ocenjevanju za Zlato oljčno vejico, ki ima še daljšo tradicijo. Podelili so številna priznanja, letošnji lavreat najpomembnejšega domačega ocenjevanja oljčnih olj pa je postal ekološki oljkar Janko Bočaj iz Trušk.

Ocenjevanja oljčnih olj za Zlato oljčno vejico segajo v zdaj že daljno leto 1993. Po dveh internih društvenih ocenjevanjih Društva oljkarjev slovenske Istre (Dosi) so spomladi tistega leta pripravili odprto ocenjevanje oljčnih olj lanskega letnika. Pred komisijo, ki jo vodil Fabio Koren ob pomoči Milene Bučar Miklavčič, ki je bila zadolžena za kemijske analize, je bilo 36 oljčnih olj, najvišji oceni sta šli v občino Dolina, Danilu Glavini iz Boršta in Robertu Oti iz Boljunca. Odtlej je tekmovanje raslo, v najboljših letih pred slabim desetletjem je bilo v ocenjevanju že prek 150 vzorcev, zadnja leta pa jih društvenim aktivistom uspe pritegniti približno 100. Med njimi je vsako leto nekaj vzorcev s Tržaškega in iz hrvaške Istre, od koder že precej let prihajajo tudi strokovnjaki, da na skupnem zaključnem ocenjevanju na Belvederju izberejo najboljša oljčna olja.

Prispevek h kakovosti

Ocenjevanje so v Dosiju začrtali kot prispevek k dvigu kakovosti slovenskega oljkarstva in tukajšnjih oljčnih olj. Kakovost je nesporno zrasla, to dokazujejo tako kemijski parametri kot organoleptične ocene, zapisane v poročilih posameznih ocenjevanj kot tudi v spominih akterjev, med katerimi jih je nekaj pri ocenjevanju že od samega začetka. Slovenska oljčna olja so se dokazala tudi na najodmevnejših ocenjevanjih v tujini, prav tako pa oljkarska analitika, ki kljub spremenljivi naklonjenosti okolja in države ohranja zavidljivo visoko raven in mesto med najbolj referenčnimi laboratoriji oljkarskega sveta.

Šampion Zlate oljčne vejice 2019 Janko Bočaj (Truške)Vicešampiona Zlate oljčne vejice 2019 Filip Čeko (Umag) Franc Morgan (Grintovec)Šampion ekološke pridelave Janko Bočaj (Truške)Šampion sorte leccino Zdenko Hrvatin (Korte)Šampion sorte istrska belica Iztok Obad (Dekani)Najbolj všečno oljčno oljeZdenko Hrvatin (Korte)

91 vzorcev oljčnih olj

Tako kot v minulih letih je Dosi ocenjevanje za Zlato oljčno vejico pripravil z Inštitutom za oljarstvo pri ZRS Koper ter Kmetijsko svetovalno službo Koper in Poskusnim centrom za oljkarstvo KGZS Nova Gorica. Tako rekoč od vsega začetka je sestavni del spomladanskega oljkarskega ocenjevanja tudi osnovnošolsko tekmovanje Oljka, ali te poznam, s katerim spodbujajo mlade k spoznavanju oljkarstva in oljkarskih veščin.

Letos je bilo v ocenjevanje oddanih 91 vzorcev oljčnih olj. Ocenjevalni panel je v prvem krogu v slepem ocenjevanju izluščil 20 najboljših oljčnih olj, v naslednjem krogu pa še deseterico, med katerimi so nato izbrali najboljše med najboljšimi. Ta naloga je v posebni seansi sredi maja na Belvederju pripadla širokemu združenemu mednarodnemu panelu, v katerem je bilo kar 42 degustatorjev iz domačega nacionalnega panela, briškega in vipavskega ter iz panelov iz Trsta in Krasice. Skupaj so izbrali šampiona ocenjevanja in dva vicešampiona ter šampione v posameznih razpisanih kategorijah. Sistem ocenjevanja je bil letos nekoliko drugačen kot v minulih letih, saj so doslej uveljavljeno lestvico z razponom do devetih točk in četrttočkovnimi intervali zamenjali s 100-točkovno lestvico z dvema decimalkama. Na ta način, je povedala vodja ocenjevanja Milena Bučar Miklavčič, so dosegli večjo natančnost pri ocenah in se izognili delitvi mest.

Top 10 Zlate oljčne vejice 2019

Janko Bočaj (Truške) Stara kortina maurino Janko Bočaj (Truške) Stara kortina cuvee Filip Čeko (Umag) Sapparis Franc Morgan (Grintovec) Morgan Maurino Franc Morgan (Grintovec) Morgan Cuvee Iztok Obad (Dekani) Istrska belica Žarko in Martin Vižintin (Prvačina) Ronki Ernest Kante (Šempas) Kante Sonja Cerkvenik (Marezige) Rojci istrska belica Oljkarstvo Marancin (Izola) Marancin izbor

Šampion je iz Trušk

Za najboljše oljčno olje je bil razglašen maurino Janka Bočaja iz Trušk, priznanje sta mu podelila župan Izole in donedavni predsednik Dosija Danilo Markočič in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Bočaj je že dolgo med najbolj izpostavljenimi oljkarji slovenske Istre, tudi letos je nase opozoril z nekaj odmevnimi priznanji. Tako je njegovo zvrstno oljčno olje protokolarno darilo koprskega župana za letošnje leto, v ocenjevanju v Krasici pa je dosegel vicešampionski naslov. Pred leti je bil tudi prejemnik prvega šampionskega naslova za namizne oljke. Bočajevi visoko nad zgornjim tokom doline Dragonje skrbijo za nekaj manj kot 700 oljk. Ob uveljavljenih sortah imajo tudi vse stare piranske sorte oljk, kmetujejo pa skladno z ekološkimi načeli. “Uspehi temeljijo na znanju in izkušnjah ter skrbnem odnosu do oljk. Zame je delo z njimi duhovna hrana,” je povedal Bočaj. Prisega na tradicijo, a z dotikom novih znanj in spoznanj. Za maurino pravi, da je zahtevna sorta, ki za kakovostno olje terja nekoliko temeljitejšo rez, da drevesa niso preveč obložena in oljke niso drobne, nadvse pomemben je tudi natančno izbran termin obiranja.

Vicešampiona sta postala Filip Čeko iz Umaga in Franc Morgan iz Grintovca, ki je tako rekoč aboniran za katero od visokih priznanj. Tako Bočaj kot Morgan sta imela med desetimi najboljšimi oljčnimi olji po dve, dve mesti pa sta bili tudi za oljarja z Goriškega, Vižintinove iz Prvačine in Edvarda Kanteta iz Šempasa, ki zlasti s svojim maurinom žanje precejšnje uspehe. Šampion ekološke pridelave je prav tako Bočaj, v dveh kategorijah sortnih oljčnih pa so za šampionsko istrsko belico razglasili oljčno olje Iztoka Obada iz Dekanov, med oljčnimi olji sorte leccino pa pridelek Zdenka Hrvatina iz Kort. Njegovo oljčno olje je bilo deležno še enega naslova, za najbolj všečno oljčno olje, ki so mu ga prisodili novinarji in gostinci.

Zlata priznanja

Janko Bočaj 2x (Truške), Franc Morgan 3x (Grintovec), Danjel Sabadin 2x (Marezige), Dino Lovriha 2x (Dolina), Iztok Obad 2x (Dekani), Oljkarstvo Marancin 2x (Izola), Arsen Jurinčič 2x (Boršt), Filip Čeko (Umag), Žarko in Martin Vižintin (Prvačina), Ernest Kante (Šempas), Sonja Cerkvenik (Marezige), Santomas (Šmarje), Elvis Boškin (Spodnje Škofije), Zdenko Hrvatin (Korte), Aleksander Jevnikar (Ankaran), Branko Turk (Koper), Kmetija Metlika (Pobegi), Steljo Božič (Jagodje), Kmetija Grižon, Damjan Prešeren (Korte), Darko Jakomin (Potok), Edi Batič (Prvačina), Turistična kmetija Tonin (Puče), Egon Podgornik (Dobravlje), Dario Glavina (Seča), Gramona Farm (Portorož), Primož Lisjak (Krkavče), Martin Adamič (Koper), Ivan Maklič (Dragonja), Aleš Grizonič (Piran), J anja Sopotnik (Liminjan), Fulvio Marzi (Krožera), Kmetija Bočić.

Z zlatim priznanjem za oceno nad 80 točk je bilo nagrajenih 41 vzorcev, 16 vzorcev je prejelo srebrno, 15 pa bronasto priznanje. Manj kot 70 točk in brez priznanja pa je bilo 19 vzorcev v ocenjevanju.

“Letina, ki je bila sicer obilna, je bila zahtevna, zlasti klimatsko, oljke so zelo hitro dozorevale, kasneje je obiranje prekinil dež. Vse to je onemogočilo ustrezen razvoj aromatike, kar je značilnost sezone. A najboljša oljčna olja so bogata z aromami in harmonična. Prevladuje aromatika po mandljih in artičokah, tudi po začimbah, manj je travnatih zaznav. V manj kakovostnih oljčnih oljih je veliko zelo zrelih not,” je po ocenjevanju na Belvederju povedala Milena Bučar Miklavčič.

Mladi oljkarski rod

Na dan podelitve Zlatih oljčnih vejic že tradicionalno poteka osnovnošolsko tekmovanje v poznavanju oljkarstva in oljkarskih veščin Oljka, ali te poznam. Udeležilo se ga je kar 17 tričlanskih ekip primorskih petošolcev. Največ znanja in spretnosti so pokazali Aljaž Smoje, Oliver Vidaković in Vilijem Mohorčič Marc z izolske OŠ Livade, njihova mentorica je Marina Potočnik. Prav tako petošolci so sodelovali tudi v likovnem natečaju, na katerem je zmagala Mojca Tomažič iz vrhpoljske podružnice OŠ Draga Bajca iz Vipave.


Najbolj brano