Popravnega izpita ni več

Drevi ob 20. uri bodo v novogoriški mestni dvorani odbojkarice Gen-I Volleyja potrebovale glasno pomoč s polnih tribun. Gostje iz mariborske Nove KBM Branika namreč le še ena zmaga loči od ubranitve naslova prvakinj.

Danes bo novogoriški uspeh precej v rokah najučinkovitejše 
domače igralke Lane Ščuka (17). Foto: Igor Mušič
Danes bo novogoriški uspeh precej v rokah najučinkovitejše domače igralke Lane Ščuka (17). Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Drevišnji večer v novogoriški mestni dvorani bo pokazal, koliko samozaupanja in mirnih živcev ima aktualna zasedba odbojkaric domačega Gen-I Volleyja. Jeseni močno okrepljena ekipa je bila sestavljena zato, da sklati s slovenskega odbojkarskega vrha dvojec, ki je bil nanj v zadnjem obdobju aboniran - kamniški Calcit in mariborsko Novo KBM Branik. Tega v upravi novogoriškega kluba niso niti malo skrivali.

Prvi del načrta se je v prvoligaškem prvenstvu posrečil. Novogoričanke so v končnico vstopile kot številka ena in skupaj z Mariborčankami prišle v finale, Kamničanke (Calcit) pa so se morale zadovoljiti z bojem za bron, ki so ga v sredo zvečer uspešno končale. Še drugič so - tokrat s 3:0 - premagale SIP iz Šempetra v Savinjski dolini. Igralka tekme je bila Koprčanka Tina Kaker z 18 točkami. Igrali sta tudi nekdanji odbojkarici novogoriškega kluba - sestri Špela in Polona Marušič, ki sta dosegli po eno točko.

Žal je precej verjetno, da bodo že drevi razdeljena tudi zlata in srebrna odličja. Novogoriške odbojkarice so v finalnem ciklu na tri dobljene tekme najprej doma zapravile zaključno žogo za uvodno zmago, po tem pa so v Mariboru praktično odigrale le en niz. Vse ostalo je bilo za pozabo.

Generalni direktor kluba in nekdanji prvoligaški odbojkar Uroš Stanič sicer še verjame v preobrat: “Naša dekleta gotovo v nekaj dneh niso pozabila igrati odbojke in tudi Mariborčanke v tako kratkem čas niso mogle postati za razred boljše. Pogovori po tekmi v Mariboru so šli v smer, da moramo zaupati vase in prevzeti vodenje igre v svoje roke - tudi za ceno tveganja in napak. Ko smo v Mariboru zašli v težave, smo bili predolgo opazovalci. Z veliko energije in zbranosti smo sposobni igrati enakovredno ali celo bolje od Štajerk. To je pokazala prva tekma. Če jo bomo - v nekoliko izboljšani različici - ponovili, lahko preložimo odločitev o tem, kdo bo prvak, vsaj do torka.”

Glede na doslej videno bo v prednosti ekipa, ki bo bolje izvajala svoj servis in zanesljiveje sprejemala tujega. Kvaliteta izvedbe obeh elementov bo dala dovolj dobrih žog za udarni trojki na eni ali drugi strani.

Pri domačinkah bo teža odgovornosti na kapetanki Tini Lipicer Samec, na v Italiji izšolani Lani Ščuka in na Tini Grudina, ki se je zlatega odličja že veselila v dresu Calcita. Ostane še faktor morebitnega presenečenja v podobi oživitve pozimi pripeljane napadalke Isabel Kovačić, ki je glede točkovnega izkupička velika dolžnica obeh finalnih tekem. Brez njenega dvomestnega številčnega prispevka v statistiko si je težko predstavljati današnjo zmago.


Najbolj brano