“Polfinalna igra ne bo dovolj”

Odbojkarica novogoriškega Gen-I Volleyja Tina Grudina je bila v minulem mesecu s svojo zanesljivostjo pri mreži in učinkovitostjo na servisu steber ekipe, ki je dobro igrala v polfinalu evropskega pokala challenge, doma pa je premagala zadnja leta najboljši slovenski ekipi iz Maribora in Ljubljane.

Reprezentantka Tina Grudina je ena nosilk igre Gen-I Volleyja Foto: Tine Strosar
Reprezentantka Tina Grudina je ena nosilk igre Gen-I Volleyja Foto: Tine Strosar

NOVA GORICA > Tina Grudina s 182 centimetri ne izstopa iz odbojkarskega višinskega povprečja. Med blokerkami je celo pod njim, vendar pa je pri 23 letih prirojeni moči in eksplozivnosti dodala kakovostno odbojkarsko šolo in solidne, tudi reprezentančne izkušnje. V zadnjem obdobju je bil njen točkovni učinek zelo stabilen. Finalistu evropskega pokala challenge, turškemu Aydinu, je na dveh tekmah nasula 30 točk, najboljšima slovenskima ekipama, Calcitu in NKBM Braniku 10 in 14, v polfinalu DP pa jih je za preboj v finale proti štajerskemu SIP dodala še 26.

Na odločilni drugi tekmi za vstop v finale državnega so se vam nekajkrat zatresle roke. Ali je bilo breme rezultatskih pričakovanj že tako hudo?

”Na trenutke je bilo kar grozno in nič podobno odbojki, ki smo jo sicer igrale na zadnjih tekmah rednega dela prvenstva proti Mariborčankam in Kamničankam in v evropskem pokalu challenge. Imele smo tudi nekaj smole s poškodbami in ostale smo s samo eno organizatorko igre. Sem pa vesela, da smo se znale tudi z napakami izvleči in vendarle v treh nizih dobiti tudi drugo polfinalno tekmo z ekipo SIP iz Šempetra. Zala Zbičajnik je že dobro prevzela organizacijo igre in ji popolnoma zaupamo.”

Potencial za tujino

Tina Grudina je še v Hitovih časih zrasla v novogoriški odbojkarski šoli. V rezultatsko skromnem obdobju kluba je pot napredka nato iskala v kamniškem Calcitu, s katerim je leta 2016 postala državna in srednjeevropska prvakinja, leto kasneje pa je bila nosilka igre slovenske reprezentance mlajših članic, ki je osvojila srebro na svetovnem prvenstvu. Po lanski stagnaciji v Kamniku, kjer ji sredi sezone niso dovolili v tujino, je nov preporod doživela letošnji sezoni z vrnitvijo v okrepljeni novogoriški Gen-I Volley.

Kaj pričakujete od finalnih bojev?

“Ekipa je bila sestavljena za to, da po enajstih letih spet napade naslov prvaka. Naša polfinalna igra proti SIP pa za to ne bo dovolj. Raven naše igre bomo morale dvigniti. P0tem ko smo se ustavile v polfinalu pokala, želimo iti v prvenstvu do konca. Z našo najboljšo igro, ki smo jo pokazali v evropskem pokalu, lahko doma premagamo kogarkoli, vendar pa bo potrebno zanesljivo opraviti že s prvim elementom na tekmah - s servisom in sprejemom servisa. Računati bo treba še na zagon, ki ga je k finalistu v Maribor prinesla vrnitev nekdanjega zelo uspešnega trenerja Bruna Najdiča.”

Za vami je zgodovinski mesec, ko ste prvič igrali v polfinalu evropskega tekmovanja. Ali bi se dalo narediti še korak naprej?

”Turški Aydin je bil v polfinalu pokala challenge premagljiv. Fizično je bil sicer močnejši, a smo me v obdobjih, ko smo igrale hitro in natančno, prihajale do prednosti. Če bi bile bolj stabilne, bi se dalo priti v finale. Ne glede na to sem z evropsko sezono zadovoljna, kot odbojkarica pa si vedno želim še kaj več. “

Tina Grudina

odbojkarica Gen-I Volleyja

“Kot odbojkarica si vedno želim še kaj več.”

Dobre igre na mednarodnem parketu so verjetno tudi odskočna deska za želen odhod v tujino ...

”Trenutno se s tem ne ukvarjam. Sedaj je vse podrejeno pripravi na finale državnega prvenstva. Ko bo to mimo, bom razmislila, kako naprej, so pa bile te težke tekme velika naložba v moj razvoj v psihičnem, taktičnem in fizičnem pogledu. Imela sem priložnost občutiti, kako igrajo odbojko drugje.”

Pred vami je tudi reprezentančna sezona. Kaj lahko doseže Slovenija na evropskem prvenstvu?

“Imamo težko skupino. Čez Poljsko in Italijo verjetno ne bo šlo, Belgije na nedavnih kvalifikacijah tudi nismo uspele premagati. Priložnosti bo treba iskati predvsem z Ukrajino in Portugalsko. Portugalsko smo že večkrat premagale, z Ukrajinkami pa nimam izkušenj. Če bomo na teh dveh tekmah uspešne, bo to dovolj, da se uvrstimo v drugi del prvenstva, kar je naš osnovni cilj. Menim, da smo sposobne preboja v drugo fazo, seveda pa bomo morale biti ob pravem trenutku v vrhunski formi.”


Najbolj brano