Evropske volitve bodo 26. maja

Volitve poslancev v Evropski parlament bodo v nedeljo, 26. maja, je včeraj uradno določil predsednik države Borut Pahor. Prav včeraj so zadnjo besedo o možnostih skupnega nastopa na volitvah rekli v LMŠ, SMC in SAB. Šarčeva LMŠ je ostalima dvema sporočila, da gre na volitve sama.

Borut Pahor izbire pri datumu niti ni imel. Foto: STA
Borut Pahor izbire pri datumu niti ni imel. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor pravi, da utegnejo tokratne volitve nagniti tehtnico in določiti smer prihodnjega razvoja EU, bodisi v smer večje in močnejše povezanosti v uniji bodisi v smer manjše in šibkejše EU.

Pomen evropske ideje

Pred volitvami se bo vzdržal ravnanj, ki bi jih lahko javnost razumela kot politično pristranska, je povedal po podpisu odloka o razpisu volitev. Vseeno pa si bo dovolil poudariti, da sta evropska ideja in Evropska unija pomembni za naš nacionalni interes in vsestranske interese Slovenije.

Evropska ideja je utemeljena na spravi in temeljnih demokratičnih vrednotah, poudarja. “Morda v tem trenutku njeni dosežki niso najbolj blesteči, vendar ohranja mir in varnost. Po mojem pa zagotavlja tudi skupno blaginjo v večji meri, kot mislimo.”

Predsednik je imel za razpis volitev na voljo datume med 23. in 26. majem, hkrati pa je moral upoštevati pogoj, da volitve potekajo na nedeljo ali dela prost dan. Nedelja, 26. maja, je bila edina možnost.

LMŠ na volitve sama

Volilna opravila bodo začela teči 25. februarja. Že nekaj časa je znano, da bodo SDS, SD in NSi na volitvah nastopile samostojno. Kako bo nastopil Desus, še ni povsem znano.

Včeraj popoldne pa so se končala ugibanja, kako bodo na volitvah nastopile LMŠ, SMC in SAB, vse tri članice evropske skupine Alde. V LMŠ so se odločili, da gredo na volitve samostojno in ne v trojčku z ostalima dvema. “Po tehtnem razmisleku smo se odločili, da želimo biti sami kreator svoje usode,” je odločitev utemeljil predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec. Kakršen koli rezultat bodo dosegli, bodo zanj odgovorni sami in si ne bodo očitali, da so ravnali napak.

Šarec je priznal, da je bilo za skupni nastop na evropskih volitvah mnogo pritiskov iz evropskih Alde strank in iz Slovenije. Neuradno naj se v LMŠ, SMC in SAB ne bi mogli poenotiti o razporeditvi kandidatov na kandidatni listi.

Šarec naj bi odločitev za samostojno listo predsednikoma SMC in SAB Miru Cerarju in Alenki Bratušek pojasnil na dokaj kratkem sestanku. “Pojasnila sva mu, da sva si želela, da bi šli skupaj, kajti verjameva, da je liberalna zgodba za Evropo pomembna,” je po sestanku dejal Cerar. Cerar in Bratuškova bosta organom svojih strank predlagala, da oblikujejo skupno listo strank SMC in SAB.


Najbolj brano