Potrebno je razjasniti okoliščine zapleta v Edi in terjati odgovornost

Poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec je včeraj dal pobudo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ glede problematike uveljavljanja lastninske pravice lastnikov stanovanj in poslovnih prostorov v Eda centru.

Na sredinem interventnem sestanku etažnih lastnikov  v Eda 
centru so bile predstavljene možnosti skupnega sodelovanja v 
tožbi. Foto: Nace Novak
Na sredinem interventnem sestanku etažnih lastnikov v Eda centru so bile predstavljene možnosti skupnega sodelovanja v tožbi. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > V pobudi, ki jo je Matjaž Nemec naslovil na predsednika omenjene komisije Anžeta Logarja, je opozoril, da so v javnosti in medijih zakrožile nove informacije o razvoju dogodkov v zvezi s postopki, ki so posledica neplačila podizvajalcev. Izpostavil je informacijo o tem, da je eden od neplačanih podizvajalcev v stečajnem postopku podjetja Euroinvest sprožil postopke za izbris lastninske pravice proti lastnikom stanovanj in poslovnih prostorov v novogoriškem Eda centru, ki pa so svoje nepremičnine plačali in so kot lastniki vpisani tudi v zemljiško knjigo.

Zaupanje v pravno državo je porušeno

“Lastnikom tako grozi, da bodo zaradi posledic neplačila podizvajalcev ostali brez svoje lastnine. To ni prvič, da je problematika neplačila podizvajalcev “udarila” ravno po ljudeh, tokrat v Novi Gorici, in v tem primeru se lastniki plačanih stanovanj ter nasploh vsi državljani in državljanke upravičeno sprašujejo zlasti o (še možnem) zaupanju v državne institucije in pravno državo nasploh. To zaupanje je v luči dogajanja glede lastninskih pravic v primeru stavbe Eda v Novi Gorici močno, če že ne popolnoma porušeno,” je opozoril v pobudi.

Matjaž Nemec

poslanec

“To ni prvič, da je problematika neplačila podizvajalcev “udarila” ravno po ljudeh, tokrat v Novi Gorici, in v tem primeru se lastniki plačanih stanovanj ter vsi državljani upravičeno sprašujejo zlasti o (še možnem) zaupanju v državne institucije in pravno državo nasploh.”

Prepričan je tudi, da morajo poslanci v svoji odgovornosti in v okviru možnosti narediti vse potrebno, da se razjasnijo okoliščine nastale situacije in terjati odgovornost - v omenjenem primeru, da se preseka gordijski vozel in lastnikom stanovanj v Eda centru nemudoma omogoči uveljavljanje njihove lastninske pravice. Nemec je navedel še, da so posledice neplačila podizvajalcev tudi v prejšnjem mandatu večkrat zaznamovale delo državnega zbora in komisije za nadzor javnih financ.

O možnostih skupnega sodelovanja v tožbi

“Iz medijskih zapisov zadnjih dni je razvidno tudi, da se je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila za sprožitev izvršilnih postopkov proti podjetnikom, ki so v drugih projektih prejeli stanovanja kot kompenzacijo za izvedena, a neplačana dela,” je še zapisal v pobudi in sklenil, da glede na to, da se je ob obravnavi zadnjega poročila o nadzoru DUTB pojavila tudi informacija, da je stečajni upravitelj GPG odkril originale nekaterih izbrisnih pobotnic, s katerimi so podizvajalci pobotali obveznosti, meni, da je smiselno, da komisija tudi v tem mandatu čim prej nadaljuje razpravo o tej temi in tako poskuša prispevati k razrešitvi problematike.

“Na včerajšnjem sestanku so bile predstavljene možnosti skupnega sodelovanja v omenjeni tožbi, pri čemer so bili podani različni predlogi glede participacije udeležencev pri stroških v tožbi. DUTB bo informacije v zvezi s stroški preverila, od njihove višine pa bo odvisno, koliko udeležencev bo v tožbi sodelovalo,” so o zaključkih sredinega interventnega sestanka etažnih lastnikov v Eda centru včeraj pojasnili v korporativnem komuniciranju na DUTB. Dodali so še, da je bil sestanek zaprt za javnost zaradi narave obravnavane tematike - usklajevanja glede nastopa v tožbi.


Najbolj brano