Upajo, da ne bo nesreče

Zapora hitre ceste med Vipavo in razcepom Nanos v smeri proti Ljubljani je včeraj dopoldne kljub obvestilom že na italijanski avtocesti očitno “presenetila” nekatere tovornjakarje, ki so pot proti vzhodu nadaljevati po stari cesti čez Rebrnice. Da je na cesti več avtomobilov, so včeraj potrdili v Podnanosu. “A bomo potrpeli, samo da se ne zgodi kakšna nesreča,” je povedala krajanka.

Nekateri tuji tovornjakarji so včeraj dopoldne kljub obvestilom  
želeli pot proti vzhodu nadaljevati po regionalni cesti.  Foto: Mitja Marussig
Nekateri tuji tovornjakarji so včeraj dopoldne kljub obvestilom želeli pot proti vzhodu nadaljevati po regionalni cesti.  Foto: Mitja Marussig

PODNANOS > V primerjavi s časi, ko še ni bilo hitre ceste čez Rebrnice in je ves promet proti notranjosti in v obratni smeri potekal skozi Podnanos, je bilo v vasi včeraj razmeroma znosno. Kar pa ne pomeni, da je bilo avtomobilov in tudi tovornjakov, ki so se jih domačini že skoraj odvadili, le za vzorec. Skozi vas je dopoldne peljalo tudi več tovornjakov s tujo registracijo, ki so pot proti vzhodu nadaljevali po regionalni cesti. Nekatere je že na izvozu Vipava in pred Podnanosom zaustavila prometna policija in jim izdala globe.

“Seveda se čuti zapora, promet se je zelo povečal. Pred zaporo tudi po kakšno uro ni bilo niti enega avtomobila skozi Podnanos, zdaj pa jih je kar veliko. Prihajajo v valovih. Sama dopoldne nekaj minut nisem mogla čez cesto,” nam je povedala domačinka, ki smo jo srečali v središču Podnanosa. Kot je dejala, pa bodo že potrpeli. “Samo da se ne zgodi kakšna nesreča, pa bo,” je dodala.

Zaradi odstranjevanja cestninske postaje Nanos in obnove razcepa bo, kot smo poročali, do predvidoma 7. oktobra hitra cesta med Vipavo in razcepom Nanos zaprta v smeri proti Ljubljani in Kopru, med 7. in predvidoma 21. oktobrom pa v smeri proti Vrtojbi. Obvoz za osebna vozila in lokalni tovorni promet bo potekal po vzporedni regionalni cesti, za tranzitni tovorni promet pa prek Fernetičev. Na Darsu so včeraj pojasnili, da zadeve urejajo po najboljših močeh, so se pa strinjali, “da je prvi dan oziroma prve dni vedno pričakovati več nevšečnosti”.

Po navedbah Marjana Kolerja iz Darsa je italijanski upravljavec avtocest Autovie Venete poskrbel za obveščanje, do srede pa bodo italijanski kolegi postavili še dodatno večjo tablo pred odcepom za Vileš in Gorico, s katero bodo obveščali, da je tranzitni tovorni promet (nad 7,5 tone največje dovoljene mase) iz smeri Italije proti Sloveniji preusmerjen na mejni prehod Fernetiče.


Najbolj brano