Kdo je vložil najboljše oljke?

V koprskem Inštitutu za oljkarstvo želijo obuditi tradicijo vlaganja namiznih oljk. Prav zato so pred tremi leti pripravili Festival namiznih oljk, ki ga od takrat organizirajo vsako leto. Letošnji bo danes v koprski protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega.

Festival namiznih oljk  širšo javnost in turiste     osvešča o pomenu 
podeželja in njegove dediščine,  sredozemske kuhinje  in značilnih  
lokalnih izdelkov. Foto: Jaka Jeraša
Festival namiznih oljk širšo javnost in turiste osvešča o pomenu podeželja in njegove dediščine, sredozemske kuhinje in značilnih lokalnih izdelkov. Foto: Jaka Jeraša

KOPER > Festival, s katerim so začeli v Izoli, selijo torej v Koper. “Med drugim zato, ker stavbe v Univerzitetnem kampusu Livade po požaru lani oktobra še ne moremo uporabljati,” pojasnjuje Maja Podgornik, predstojnica Inštituta za oljkarstvo, ki deluje pod okriljem ZRS Koper.

S festivalom želijo širšo javnost in turiste osvestiti o pomenu podeželja in njegove dediščine, sredozemske kuhinje in značilnih lokalnih izdelkov. Začeli ga bodo ob 17. uri z delavnico z naslovom Kaj bi morali vedeti o namiznih oljkah, ki jo bo vodil dr. Vasilij Valenčič, mednarodno izšolani vodja panela za senzorično ocenjevanje namiznih oljk. Za več kot 40 vnaprej prijavljenih obiskovalcev bodo pripravili vodeno degustacijo namiznih oljk (na lastno pest jih bo mogoče okušati tudi kasneje).

V drugem delu bodo podelili nagrade za najboljše oljke. Ocenili so vse vrste namiznih oljk, ne glede na tehnološki postopek predelave in vrsto oljk oziroma vrsto nadeva - oljke je mogoče vložiti v olje ali slanico, jim dodati česen in druge začimbe ali pa plodove izkoščičiti in jih zapolniti z mandeljni, koščki sira ...

Ocene je podala osemčlanska komisija izšolanih ocenjevalcev z Valenčičem na čelu, vodja laboratorija je bila Milena Bučar. Najboljšim vzorcem bodo podelili naslov šampiona ter prvega in drugega vice šampiona, pridelovalce bodo nagradili s pomočjo podjetja Soline. V okviru festivala bodo izdali tudi brošuro ABC o namiznih oljkah.


Najbolj brano