Prijezdili in darovali kri

Včeraj so člani Konjeniškega društva Stena že peto poletje zapored darovali kri. Za humano gesto se jih je odločilo deset - šest konjenikov in štirje njihovi “podporniki,” ki so se pripeljali z avtomobili. Prišlo pa bi jih dvakrat več, so nam zagotovili, če ne bi bili na dopustu.

Prizor, ki ga ne vidiš vsak dan: v ospredju konji, v ozadju izolski 
polotok.     Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prizor, ki ga ne vidiš vsak dan: v ospredju konji, v ozadju izolski polotok.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Popotovanje so začeli v četrtek ob 20.10 v Podpeči in ob 22.30 prispeli na 20 kilometrov oddaljeno kmetijo Muženič-Baruca v Potoku. Potem ko so spustili konje na pašo, so si “pašo” z obeljenim krompirjem po istrsko, torej skupaj z vratovino, privoščili tudi sami, je povedal eden od konjenikov, Mauricij Kocjančič.

Brez hude vročine

Proti izolski bolnišnici so krenili včeraj ob šestih zjutraj in pred tem konje dobro napojili. “Šli smo v Vanganel in od tam - mimo Vinakopra in Olma - na Markov hrib. Za desetkilometrsko pot do izolskega Centra za transfuzijsko dejavnost smo potrebovali dve uri in 40 minut.”

Tudi Kondorji bodo darovali kri

V Centru za transfuzijsko dejavnost Izola pravijo, da primanjkuje RH D negativne krvi, še posebej 0 in A negativne, o čemer so že obvestili območna združenja Rdečega križa. Specialistka transfuzijske medicine Slavica Maver pravi, da jim poleti pogosto primanjkuje zalog krvi zaradi prometnih nesreč in operacij zlomov, denimo, za katere je potrebno veliko darovane krvi. V torek jo bodo darovali člani Moto kluba Kondor, in sicer že petindvajsetič.

Hude vročine tokrat, k sreči, niso občutili, vseskozi jih je spremljal lahen vetrc. “Tako so konji popili samo 40 litrov vode, ki so jo pripeljali naši podporniki z avtomobili, sicer bi jo en sam spil 32 litrov.” S travo na zelenicah pred transfuzijsko dejavnostjo so si postregli kar sami, konjeniki pa so si pogreli doma pripravljen pasulj, ki so mu dodali klobase, s katerimi nagradijo slovenske krvodajalce.

Ob 11.30 so se vrnili v Potok, na kosilo, tudi za konje, seveda, in okrog 15. ure so se odpravili proti Podpeči, kamor so prispeli okoli 18. ure.

Vse manj časa in denarja za konje

Akcijo bodo ponovili julija prihodnje leto. Na tak način darovanja življenjske tekočine prisegajo tudi zato, ker je pri nas vse manj konjeniških društev in se za konje odloča vse manj mladih. “Potrebuješ čas in denar. Če nimaš prvega in konja oddaš v najem, kjer mu nudijo hrano in streho nad glavo, te to stane 300 evrov na mesec. Prišteti je treba stroške kovanja, zdravljenja ...” Člani Konjeniškega društva Stena s sedežem na Manžanu imajo konje večinoma na prostem, tudi pozimi. “Na svet pridejo z debelo dlako, ki jih pred mrazom dobro varuje. Konjušnice so si izmislili ljudje,” še pravi Kocjančič.


Najbolj brano