Hiša Franko med 50 najboljšimi restavracijami na svetu

Po lanskoletnem nazivu najboljše kuharske mojstrice na svetu se Ana Roš veseli novega dosežka. Njeno restavracijo Hišo Franko v Starem selu pri Kobaridu je Akademija izbora za 50 najboljših restavracij na svetu uvrstila na 48. mesto.

Besede so ob takšnem dosežku nepotrebne in odvečne, je ob 
uvrstitvi Hiše Franko na 48. mesto v izboru najboljših restavracij 
na svetu dejala Ana Roš. Foto: Tomo Jeseničnik/STO
Besede so ob takšnem dosežku nepotrebne in odvečne, je ob uvrstitvi Hiše Franko na 48. mesto v izboru najboljših restavracij na svetu dejala Ana Roš. Foto: Tomo Jeseničnik/STO

KOBARID > “Glede na razmere v Sloveniji, kje se nahajamo, kje se nahaja Kobarid, sem ob razglasitvi 48. mesta ostala brez besed, besede so ob takšnem dosežku nepotrebne in odvečne. Kobarid ni veliko mesto, ni New York, Tokio, London, Paris ... Lahko smo le tiho in se veselimo tega trenutka! Hvala vsem, ki nas podpirate in hvala ekipi Hiše Franko,” se je Ana Roš navdušeno odzvala na pomembno uvrstitev, o kateri so sinoči poročali v oddaji 24ur.

Podelitev prestižnih nagrad, ki veljajo za kulinaričnega oskarja (od leta 2002 jih podeljuje britanska revija Restaurant), je na prvih treh mestih ustoličila tri evropske restavracije. Na tretjem mestu je pristala francoska kulinarična institucija Mirazur, na drugem španska restavracija El Celler de Can Roca, najboljša restavracija na svetu pa je postala Osteria Francescana v Modeni, ki deluje pod taktirko kuharskega mojstra Massima Botture.

Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu pa se je z lanskega 69. mesta povzpela med 50 najboljših, na 48. mesto. Kot nosilka naziva najboljše mojstrice kuhanja na svetu leta 2017 je Ana Roš, kot je o njej v Primorskih novicah zapisal Sašo Dravinec, “utrdila prepoznavnost domače hiše in Posočja ter spodbudila velikansko zanimanje za slovensko gastronomijo. Ne le na tujem, tudi doma: zaradi njene energije in njenih dosežkov, ki so svojevrstna krona prizadevanj več kolegov, je gastronomija vsaj pri besedah postala prvorazredna sestavina slovenske turistične promocije”.

Najboljša mojstrica kuhanja na svetu je letos postala mojstrica Clare Smyth, ki stavi na tradicionalno kuhinjo in lokalne sestavine.


Najbolj brano