Ajdovski dijaki predstavili francoske jedi

“Kuhaj z nami po francosko,” je vabilo na spletni strani Les recettes, s katero so dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina navdušili žirijo natečaja Netko in v svoji kategoriji prejeli slovenskega spletnega oskarja. Stran sta oblikovali Nika Marušič in Tina Mozetič, predstavlja pa recepte za pripravo francoskih jedi. Dopolnjujejo jih video posnetki, ki so jih ustvarili dijaki.

Dijakinji Tina Mozetič (levo) in Nika Marušič, avtorici nagrajene spletne strani. Foto: Alenka Tratnik
Dijakinji Tina Mozetič (levo) in Nika Marušič, avtorici nagrajene spletne strani. Foto: Alenka Tratnik

Natečaj Netko organizirajo Gospodarska zbornica Slovenije, Arnes in domena Register.si, spodbuja pa odličnost uporabe spleta kot komunikacijsko-poslovnega orodja. Kot takega so ga prepoznali tudi v Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, kjer so povezali vsebine pri pouku francoskega jezika in informatike ter vse skupaj nadgradili v zanimivo in mladostno oblikovano spletno stran, namenjeno tudi širši javnosti. Z njo so si Ajdovci v kategoriji “.si za šolo?” prislužili nagrado za najodličnejši slovenski digitalni projekt v letu 2017 oziroma slovenskega spletnega oskarja.

Od enkratnih idej do odličnih izdelkov

Ideja je zrasla pri pouku francoščine, je pojasnil profesor francoščine Samuel Farsure. “Že pred več kot petimi leti smo pri francoščini začeli z ustvarjanjem kratkih videospotov. Dijaki so presenetili z enkratnimi idejami in odličnimi izdelki, a vse se je končalo s predstavitvijo v učilnici. Lani pa se je ponudila priložnost, da naše delo nadgradimo,” se spominja.

Andrej Rutar

ravnatelj srednje šole Veno Pilon Ajdovščina

“Tehnologija je del življenja in močno vpeta v sistem dela, narekuje razvoj. Nagrada je le en dokaz odličnega dela dijakov in mentorjev na področju, ki sicer pokriva širok spekter dejavnosti na šoli.”

Dijakinji lanskega drugega letnika Tina Mozetič in Nika Marušič sta se pri pouku informatike odločili za izdelavo spletne strani, ki bo imela zanimivo in smiselno vsebino. “Profesor francoščine nama je predlagal, da zbereva video posnetke priprave francoskih jedi in jih objaviva na spletni strani, kjer bodo dostopni nekdanjim in zdajšnjim dijakom, staršem, pa tudi širši javnosti,” je povedala Nika Marušič.

Dvojezična stran Les recettes je njuno avtorsko delo, saj jima je profesorica informatike Urška Kompara pri delu pustila proste roke. “Dijakinji sta natančno vedeli, kaj želita, in to sta tudi dosegli. Tako da mojih nasvetov, razen tehničnih napotkov, niti nista potrebovali,“ je povedala profesorica.

Dijakinji sta video posnetkom s predstavitvijo francoskih predjedi, glavnih jedi in sladic dodali slovarček izrazov v francoskem in slovenskem jeziku, stran sta opremili s fotografijami in podatke organizirali tako, da je “po francosko” privlačna in uporabniku prijazna.

Prihajajo novi recepti

S tem si je prislužila priznanje spletnih strokovnjakov, ki so jo predstavili kot primer dobre prakse na konferenci Arnes. “To nas je spodbudilo, da smo se prijavili na natečaj Netko. Delo je bila odlična izkušnja, nagrada pa lepo presenečenje in tudi dokaz, da lahko danes dobro spletno stran naredi tudi dijak, če ga stvari zanimajo,” je še dodala mentorica Kompara.

Priznanja sta veseli tudi avtorici, ki pa dela še nista končali. Stran je odprta, vanjo pa bosta vključili nove recepte. “Najin prvi cilj je bil izdelati spletno stran. Hkrati sva z nalogo pokazali, da je delo v šoli zanimivo. Mogoče pa bova s tem spodbudili še katerega od sedanjih in bodočih dijakov, da si za drugi tuj jezik izbere francoščino,” je povedala Tina Mozetič. Tega se nadeja tudi mentor Samuel Farsure, ki je prepričan, da so tovrstni projekti dobra priložnost za predstavitev odličnosti dijakov in šole v širšem okolju.

Temu pritrjuje tudi ravnatelj šole Andrej Rutar: “V šoli se zavedamo pomena spodbujanja uporabe tehnologije v najširšem možnem smislu. Seveda vzporedno ozaveščamo in izobražujemo dijake ter zaposlene tudi o pasteh, ki so s tem povezane.”


Najbolj brano