Kdo bo kralj Boršta?

Jutri ob 10. uri bo v Kopru množični start že četrtega Istrskega kolesarskega maratona. Rekreativci se bodo napotili po treh različno dolgih trasah v istrskem zaledju, dogajanje pa bo pestro že danes, ko bo v Pristaniški ulici kolesarski festival, popoldne pa bodo kolesarji na krožni progi okrog starega mestnega jedra tekmovali v kronometru za veliko nagrado Istre.

Na skupinskem startu maratona se je lani v Kopru zbralo več 
kot 600 kolesarjev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na skupinskem startu maratona se je lani v Kopru zbralo več kot 600 kolesarjev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Organizatorji so tudi letos pripravili tri trase, dolge 17, 51 in 75 kilometrov, ki bodo udeležence iz središča mesta popeljale po istrskem zaledju.

Lani se je maratona udeležilo več kot 600 kolesarjev iz vse Slovenije in iz tujine. Največ se jih je odločilo za najtežjo progo, ki je bila premišljeno speljana po zelo razgibanem terenu, zato je rekreativcem predstavljala dobrodošel izziv.

Kot vedno bo maraton tudi tokrat rekreativnega značaja, kar pomeni, da časa ne bodo merili. Izjema bo le tekmovanje za kralja in kraljico Boršta, ko bodo na trikilometrskem odseku dolge trase vzpona na Boršt merili neto čas udeležencev, najhitrejši pa bodo prejeli priznanja.

Kolesarsko dogajanje bo v Kopru živahno že danes, ko bo ob 15. uri v Pristaniški ulici pri Taverni start pet kilometrov dolgega kronometra za veliko nagrado Istre. Trasa bo speljana po ulicah okrog starega mestnega jedra. Tekmovalcem bodo čas merili s pomočjo čipov, najboljše pa čakajo priznanja in pokali. Istočasno bo kolesarski festival z boljšim sejmom rabljenih koles in opreme ter panoramskimi vožnjami z električnimi kolesi. Na stojnicah se bodo predstavili ponudniki turističnih storitev, kulinarike in rokodelstva ter društva, ki se pridružujejo pobudi evropskega tedna mobilnosti. Ob 10. uri bo organiziran družinski kolesarski izlet v Škocjanski zatok.

Organizatorji iz Kolesarskega društva Raketa niso pozabili niti na najmlajše kolesarje, ki bodo v nedeljo tekmovali na mini maratonu. Najstarejše pa bodo na maratonu predstavljali ambasadorji gibanja, udeleženci programaVsi na kolo za aktivno starost, ki so se dva meseca pripravljali na udeležbo na kratki trasi. Dokazali bodo, da z nekaj vztrajnosti in dobre volje za kolesarjenje ni nikoli prepozno.

Na maraton se je mogoče prijaviti tudi na dan dogodka, marsikoga pa bo na prireditev povabilo tudi napovedano lepo vreme.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano