Ajdovsko pivo na vrhu

Ajdovsko pivovarno Pelicon, ki je na trgu prisotna šele sedem mesecev in trenutno ponuja štiri različne zvarke, je občinstvo na Ljubljanskem festivalu piva izbralo za najboljšo slovensko pivovarno leta 2014.

Anita in Matej sta Pivovarno Pelicon zagnala novembra lani, pa je že najboljša v državi  Foto: Marijan Mocivnik
Anita in Matej sta Pivovarno Pelicon zagnala novembra lani, pa je že najboljša v državi  Foto: Marijan Mocivnik

LJUBLJANA, AJDOVŠČINA > Na podlagi zbranih glasov pivcev na letošnjem Ljubljanskem festivalu piva, ki predstavlja osrednji dogodek na področju mikropivovarstva v Sloveniji in se ga je udeležilo nekaj tisoč ljudi, je bila ajdovska Pivovarna Pelicon razglašena za najboljšo pivovarno leta v Sloveniji.

Poleg zlatega odličja je Pivovarna Pelicon prejela tudi srebrno medaljo za zvarek Pally v kategoriji pale ale in srebrno medaljo za priljubljeni india pale ale - The 3rd Pill.

Na pravi poti

“Odličja nam predstavljajo izjemno popotnico in vlivajo pogum za naprej. Seveda gre zahvala najprej družini, prijateljem in partnerjem, ki nam stojijo ob strani že od samega začetka. Brez odlične nadstandardne pivovarske opreme SK Group iz Vipavske doline in podpore lokalnega okolja bi bili tovrstni uspehi zagotovo težje dosegljivi,” je povedala Anita Lozar, ki skupaj z Matejem Peliconom, najmlajšim slovenskim pivovarjem, bdi nad razvojem pivovarne.

Najprej sta poskusila srečo na ameriški platformi Kickstarter, konec leta 2012, pa se jima ni izšlo, a sta vseeno vztrajala, zbrala denar za zagon in tako lani novembra v ajdovskih Palah le zaživela pivovarna.

Štirje različni zvarki - The 3rd Pill, Pally, Summer ale in Stout - so na trgu že sedem mesecev.

Razmišljajo tudi o izvozu

Kot je povedala Anita, trenutno napolnijo od dva do tri tisoč steklenic mesečno, količine pa se iz meseca v mesec večajo. Največ piva prodajo v lokalnem okolju in v gostinskih obratih v Ljubljani, Kopru, na Gorenjskem, pravkar se širijo tudi na štajerski konec, v Maribor, dolgoročno pa razmišljajo tudi o izvozu.

Aniti in Mateju zaenkrat uspeva, da vse potrebno opravita sama, če bo povpraševanje še naprej raslo, pa bosta primorana kmalu zaposliti še koga.

Na letošnji, tretji izvedbi Ljubljanskega festivala piva je bilo na voljo kar 150 različnih piv iz Slovenije in tujine, na svetlo prihodnost Pivovarne Pelicon pa namiguje tudi podatek, da njihovo pivo The 3rd Pill kotira kot najboljši IPA (india pale ale) v Sloveniji na spletnem portalu Ratebeer.

NACE NOVAK


Najbolj brano