Thaler upa, da bo s priznanjem šova konec

Zoran Thaler je presenetil slovensko javnost, saj je eden od redkih politikov in gospodarstvenikov, ki je priznal krivdo in s tožilstvom sklenil sporazum.

Zoran Thaler: “Za sporazum s tožilstvom sem se odločil zato, da se ta šov konča.” Foto: STA
Zoran Thaler: “Za sporazum s tožilstvom sem se odločil zato, da se ta šov konča.” Foto: STA

LJUBLJANA > “Porinjen sem bil v resničnostni šov Murdocha, zdaj pa iz njega prostovoljno izstopam,” svojo odločitev utemeljuje nekdanji slovenski zunanji minister in evropski poslanec, ki so ga novinarji angleškega časnika Sunday Times poleti 2010 ujeli pri korupcijskem dogovarjanju. S tožilstvom se je dogovoril za dve leti in pol vikend zapora in za denarno kazen.

Novinarja Sunday Timesa sta zadnji sestanek s Thalerjem posnela, ponujala sta mu 100.000 evrov, če bi v evropskem parlamentu predlagal določena dopolnila bančne zakonodaje. Po izbruhu afere je Thaler pojasnjeval, da je od vsega začetka vedel, da gre za napad nanj. “Moj motiv v tej zadevi je bil ugotoviti, kdo hoče kompromitirati evropskega poslanca, poročevalca za Makedonijo,” je dejal takrat in dodal, da ni hotel narediti nič nezakonitega. Opozarjal pa je na sporne metode novinarjev, predvsem na prikrito snemanje.

“Da, formalno sklenjen sporazum s tožilstvom res pomeni priznanje krivde,” je potem, ko je novico o sklenjenem sporazumu s tožilstvom objavil Dnevnik, potrdil Zoran Thaler, ki je marca 2011 zaradi afere odstopil z mesta evropskega poslanca. “Porinjen sem bil v ta resničnostni šov Murdocha, ki je bil poln manipulacij, proti katerim pa nisem imel nobenega orožja. S tem držijo gledalce. Za sporazum s tožilstvom sem se odločil zato, da se ta šov konča,” je povedal nekdanji zunanji minister. Dodaja, da vse skupaj obžaluje in da se je že takoj po izbruhu afere opravičil.

Pediatrični kliniki 15.000 evrov

Sporazum, ki ga je sklenil s tožilstvom, je romal na ljubljansko sodišče skupaj z obtožbo, v kateri mu specializirano tožilstvo očita kaznivo dejanje jemanja podkupnine. Sporazum je bil usklajen že decembra, podpisal pa ga je januarja. “Za to sem si prizadeval štiri ali pet mesecev. Upam, da bo sodišče kmalu razpisalo predobravnavni narok,” se nadeja Thaler.

S tožilstvom se je dogovoril, da še pred narokom na račun pediatrične klinike nakaže 15.000 evrov. Sicer pa se je s tožilstvom dogovoril za dve leti in pol vikend zapora, za denarno kazen ter za nekajletno prepoved opravljanja poklica. O podrobnostih dogovora Thaler za zdaj še ne želi govoriti.

“S tem je ta zgodba zame končana. Nekdo jo začne, nekdo konča,” je Thaler na kratko odgovoril na vprašanje PN, kako to, da ga ni več med lastniki družbe Istranova, ki jo je ustanovil pred leti in se v Padni ukvarja z gostinstvom. Po podatkih, objavljenih na spletu, sta po zadnji spremembi lastnika družbe z omejeno odgovornostjo le še Rus Igor Gruzdev (ima 80 odstotkov lastništva) in Temur Iremadže (ki je postal 20-odstotni lastnik). Thalerjeva družba Mednarodni consulting, družba Formitas in Flavio Grižon pa so konec lanskega leta izstopili iz lastništva. Gruzdev je že pred časom postal solastnik Istranove, direktor in zdaj že nekdanji solastnik Flavio Grižon pa je takrat dejal, da jim pomaga pri reševanju denarnih težav in odplačevanju obveznosti, v zameno pa pridobiva večji delež.

Nespodobnemu povabilu nasedli štirje evroposlanci

Kot je znano, so se novinarji Sunday Timesa 60 poslancem evropskega parlamenta predstavili kot lobisti in jim ponudili denar, da bi vplivali na zakone, ki so bili že v procesu sprejemanja. Vabilo na večerjo navideznih lobistov, ki so želeli, da bi v evropskem parlamentu sprejeli nekaj amandmajev, je sprejelo 14 poslancev, štirje pa so nespodobno ponudbo sprejeli.

Poleg slovenskega evroposlanca (kandidiral je za SD) so se v zanko angleških novinarjev ujeli še nekdanji avstrijski minister za notranje zadeve Ernst Strasser, nekdanji romunski minister za zunanje zadeve Adrian Severin in španski poslanec Pablo Zalba Bidegain. Thaler se ob tem sprašuje, zakaj nihče od preostalih poslancev ni prijavil poskusa podkupovanja.

Po treh letih

Najhitreje se je klobčič začel razpletati v Avstriji, kjer so Strasserja januarja lani na dunajskem sodišču obsodili na štiri leta zapora, a je vrhovno sodišče sodbo pred kratkim razveljavilo. Proti njegovemu romunskemu kolegu je tožilstvo obtožbo vložilo septembra lani, v Španiji pa proti njihovemu evroposlancu niso zahtevali niti sodne preiskave.

V Sloveniji je postopek trajal razmeroma dolgo, saj je od afere minilo več kot tri leta, med drugim preiskovalna sodnica ni izdala sodne odredbe za hišno preiskavo pri Thalerju, za katero je prosil Nacionalni preiskovalni urad. Policija je ovadbo nato vložila spomladi leta 2012, septembra 2012 pa je tožilstvo zahtevalo preiskavo.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano