Nova kraljica terana je Anet Jagodič

Osma kraljica terana je Anet Jagodič iz Avberja, absolventka turizma, ki ji je krono predala dosedanja kraljica Katrin Štoka.

PLISKOVICA > “Od Kraševcev danes izbrana kraljica terana se ob prevzemu lente in s podpisom te listine zavezujem širiti sloves terana in Krasa ter zagovarjati posebnost in enkratnost kraških vin,” se je Anet Jagodič slovesno zaobljubila pod latnikom evropskega prijateljstva v Pliskovici ter pred številnimi, ki so v nedeljo zvečer prišli na njen prvi javni nastop.

Anet Jagodič je 25-letna absolventka turistične šole Turistica v Portorožu. Doma je iz Avberja pri Sežani. Tu njena starša s štirimi otroci vodita posestvo, na katerem so pred 20 leti odprli dopolnilno dejavnost turizem na kmetiji. Kmetija je srednje velika in z vinom samooskrbna, saj obsega 12 hektarjev, od tega je en hektar vinogradov, v katerih prevladuje trta refošk.

Že dopoldne jo je v prostorih Vinakrasa brez oči javnosti izbrala petčlanska komisija. “Skladno s pravilnikom so vse kandidatke dobile tri strokovna vprašanja - letos na temo razdelitve vinorodne dežele Primorska z okoliši, turističnih znamenitostih Krasa ter priporočljivih vinskih sort na Krasu in o delu v kleti s teranom. Opraviti pa so morale tudi praktično nalogo: pravilno odpreti in predstaviti vina v steklenici. Žiranti smo najboljšo izbrali soglasno,” je povedala Sanja Novak, predsednica komisije.

Naloga kraljice terana je promoviranje terana in ostalih kraških vin ter Krasa. “Dogodkov, ki se jih bo v imenu društva udeležila v za to predpisanih oblačilih, je okrog deset. Ob dosedanjih rezultatih smo mnenja, da je institucija kraljice terana najboljša in najcenejša promocija Krasa,” je povedal David Štok, predsednik društva, ki ji je nadel lento. Tiaro pa ji je s svoje kronane glave prenesla dosedanja kraljica Katrin Štoka.

“Bilo je zanimivo. Kras sem predstavljala celo na Češkem. Vseh dogodkov je bilo okrog 30, saj so me želeli imeti marsikje tako na slovenski kot tudi italijanski strani Krasa, pogosto sem bila v gosteh tudi pri drugih vinskih kraljicah,” je dosedanja kraljica zadovoljna z enoletnim kraljevanjem.

V organizaciji Mladinskega hotela Pliskovica, Razvojnega društva Pliska in organizatorja letošnjega praznika terana in pršuta Petra Geca so predstavitev kraljice, kot uvod v letošnji praznik, s humornimi nastopi obogatili Gasilec Pepo, Pepina in Rozina, Kraški komedijanti, Zofka iz društva Kraški slavček ter članice Društva kmetic sežanske regije. Ob pokušini vin pa so se predstavili tudi vinarji s svojimi letošnjimi nagrajenimi terani. BOGDAN MACAROL


Najbolj brano