Gibljive slike
Poletje 91: intimen pogled v osamosvojitveno dogajanje
Poletje 91: intimen pogled v osamosvojitveno dogajanje

Žiga Virc je po precej provokativnih dokumentarcih Trst je naš in Houston, imamo problem! v svojem najnovejšem izdelku, ki nosi naslov Poletje 91, ustvaril dokaj neobremenjen pogled na desetdnevno vojno v Sloveniji, v katerem ni klasičnih posnetkov politikov, ampak so v ospredju predvsem navadni ljudje in vojaki slovenske teritorialne obrambe ter njihovo kaotično doživljanje teh prelomnih dogodkov.

Mojstrska študija potlačenih bosansko-hercegovskih travm
Mojstrska študija potlačenih bosansko-hercegovskih travm

Severnomakedonska režiserka Teona Strugar Mitevska je po pronicljivi feministični satiri Bog obstaja, ime ji je Petrunija zagrizla v še eno kontroverzno temo. Po tem, ko je sprovocirala severnomakedonski cerkveni patriarhat, se je tokrat lotila nacionalnih trenj v BiH, ki so tudi tri desetletja po krvavih dogodkih še vedno odprta in nezaceljena rana. Tudi Najsrečnejši človek na svetu, podobno kot njen omenjeni predhodni film, je nastal po resničnih dogodkih.

“Trpljenje mladega Wertherja” visoke kulinarike
“Trpljenje mladega Wertherja” visoke kulinarike

Lansko poletje je prva sezona “pekla v kuhinji” poskrbela za eno od najbolj pozitivnih presenečenj minulega leta na področju televizijskih nadaljevank. S kar 13 nominacijami za emmyja, ki naj bi jih zaradi stavke scenaristov podelili šele januarja prihodnje leto, in že osvojenim zlatim globusom za najboljšo glavno moško vlogo Jeremyja Allena Whitea so bila pričakovanja za drugo sezono upravičeno visoka.