Ob obilju sadja in zelenjave si v jeseni privoščimo pite in pogače, sladke in slane. Kakšen je osnovni recept?

Sobota
, posodobljeno: 12. 10. 2025, 8:36

Pite in pogače je preprosto pripraviti in tudi hladne teknejo.

limonina pita

Limonina pita

Foto: Ai

Majhne in velike, sladke in slane, okrogle in oglate, sadne, zelenjavne, mesne, sirove, mešane in še kakšne, primerne za vsako priložnost. Pite in pogače. Mnogim ob omembi pite najprej pride na misel jabolčna pita, a seznam okusnih sadnih pit je zelo dolg. Tako kot slanih. In seveda pogač. Ki so pravzaprav praznična izpeljanka kruha, posebno značilne so za narode Balkana, vse od Bosne in Hercegovine preko Srbije in Makedonije do Grčije, Bolgarije in Turčije. Pri tem ne spreglejmo tradicionalnih prazničnih slovenskih pogač, kot je belokranjska na primer. Po načinu priprave testa pa lahko med pogače štejemo tudi nekatere italijanske jedi, na primer pogačo iz Salenta, katere značilnost je dodajanje kuhanega pasiranega krompirja moki, kvasu in drugim sestavinam, potrebnim za kvašeno testo.

Igrajmo se z začimbami

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.