(NA ŽLICO) Tudi Martin gre malo po svoje

Sobota
, posodobljeno: 9. 11. 2025, 14:00

Kot se modernizirajo mnogi tradicionalni običaji, se postopoma spreminjajo tudi jedi, ki se znajdejo na mizi ob martinovanju, enem najljubših slovenskih običajev.

Račja bedra in krompirjeve palačinke za spremembo, rdeče zelje za tradicijo.

Račja bedra in krompirjeve palačinke za spremembo, rdeče zelje za tradicijo.

Foto: Profimedia

Včasih je bilo zapovedano, da se ob martinovem na mizo postavi lepo zapečena goska, zraven pa rdeče zelje in mlinci. Edina dovoljena različica je bila, da je namesto goske na krožniku lahko raca. Slovencem se je namreč zdelo, da se je samo tako mogoče zahvaliti naravi za dobro letino in zaključiti delo na polju, istočasno pa nazdraviti z mladim vinom. A kot večina stvari se tudi najbolj tradicionalne navade sčasoma spremenijo.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.