Kako je polenovka osvojila Sredozemlje

Kulinarika
, posodobljeno: 23. 12. 2025, 5:00

Stari rek pravi, da brez golobov ni Benetk, brez polenovke oziroma bakalarja pa tudi ne. V najstarejši kuharski knjigi neznanega avtorja iz 14. stoletja, ki ponuja dober vpogled v kulinarični vsakdan prebivalcev Serenissime, sicer ni niti enega recepta o pripravi te ribe, zato pa jih je v novejši zbirki receptov La Grande Cucina Veneziana Gianpiera Rorata iz leta 2003 kar 19.

Kako je polenovka osvojila Sredozemlje

Sušenje polenovk na prostem na Lofotskih otokih

Foto: Profimedia

PRIMORSKA • Polenovke so vstopile v mesto v laguni v 16. stoletju in kmalu postale eden izmed temeljev kovanja dobička beneških trgovcev kot tudi izmišljanja vedno novih in novih receptov. “Odkritje” uporabnosti v poleno spremenjene trske (Gadus morhua) je sicer potekalo v vsaj dveh fazah, saj so se prvi beneški morjeplovci z njo srečali že stoletje prej.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.