
Fermentacija za enaindvajseto stoletje
Francoski antropolog Claude Lévi-Strauss je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja objavil knjigo Surovo in kuhano, v kateri je izrisal “kulinarični trikotnik”, ob katerem se je razvijal Homo Sapiens. Čeprav je temu trikotniku kasneje sam dodajal kote na osnovi novih spoznanj in čeprav so se po njegovi smrti leta 2009 pojavile še druge tehnike obdelave surove hrane (ne nazadnje z ultrazvokom in magnetno resonanco), ostajajo kot za pribito trije načini uživanja hrane: surova, toplotno obdelana in “pokvarjena”.
Zadnji izraz ne zveni najlepše, vendar ne pomeni nujno nekaj slabega, saj vključuje vse oblike hladne predelave osnovnega živila s sodelovanjem encimov in mikroorganizmov, s fermentacijo. Zgodbe o fermentirani hrani slonijo na naključjih, ki so botrovale “odkritju” kislega mleka, sira, piva, tudi vina, ki naj bi ga prvi pivci spili iz obupa, misleč da jim bo pokvarjen grozdni sok skrajšal dneve bivanja na zemlji. Namesto smrti jih je pričakala dobra volja in ljudje so se kmalu naučili potrebnih tehnik za nadzorovanje procesov fermentacije.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.