Sira nikakor  ni mogoče enačiti z mlekom, so poudarili sirarji na 
kulinaričnem srečanju ob Osojskem jezeru.
Sira nikakor ni mogoče enačiti z mlekom, so poudarili sirarji na kulinaričnem srečanju ob Osojskem jezeru. Foto: Profimedica

Naj kuharji vedo, kaj delajo kmetje, in kmetje, kaj delajo kuharji

7. Val

Sir in vino. Sir in orehi. Sir s pršutom in oljkami. Sir z nekaj kapljicami oljčnega olja ali sir na obloženem kruhu. Sirovi štruklji ... pa še in še. Sir je vedno v dobri družbi, tako ali drugače. Sir je produkt (običajno) toplotno obdelanega mleka, najpogosteje kravjega, v manjši meri pa iz ovčjega, kozjega in tudi bivoljega, cepljenega z mlečnokislinskimi bakterijami. Prvotno z namenom ohranjanja obstojnosti mlečnega izdelka.

Kjer je mleko, je običajno tudi sir - svež, mehek, poltrd, trd, polnomasten, masten, polmasten, pust, kar je le nekaj osnovnih različic glede na vsebnost maščobe ali vode. Danes sir ni samo hrana, ampak tudi ena najbolj okusnih kulturnih dobrin alpsko-jadranske regije in s tem njene kuhinje.

Si želite prebrati celoten članek?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.

Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.

ALI

Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Postanite naročnik
  1. Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  2. Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
  3. Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.