Tudi ti, Kordiš?

Ne skromnost, načelnost je lepa čednost. Posameznika z nepopustljivo načelnostjo lahko dojemamo kot trdno osebo, resnicoljuba, nekoga, ki se zavzema za obče dobro, za vrednote, ki presegajo njegovo lastno ugodje.

Miha Kordiš je brez dvoma načelen človek. Tega mu nihče, niti Janez Janša ne more očitati. V dialogu je brezkompromisen in pripravljen je iti čez trupla za dosego svojega cilja. A Kordiševo načelnost so nedavno načele izjave vodje poslanske skupine Levice Mateja Tašnerja Vatovca in poslanke Nataše Sukič, ki trdita, da je poskušal Kordiš s pritiski na ostale poslance in organe stranke izsiliti zaposlitev v poslanski skupini. Pa ja ne Kordiš, veliki borec proti klientelizmu in korupciji?

Levica zna notranjo krizo reševati zunaj dosega javnosti ali vsaj preusmeriti pozornost drugam - na obsodbo izraelskega genocida v Gazi, denimo. Prav zato jo bodo najbrž po 'aferi' s Kordišem odnesli tako kot Tel Aviv po raketnih napadih - brez hujših posledic.

To, da naj bi želel zaposliti svojo prijateljico, je javnost bržda presenetilo bolj kot to, da naj bi svojima najožjima sodelavcema grozil s “posledicami”. Kordiševa brezkompromisnost je stranki sicer v preteklih mandatih gotovo prinašala določen odstotek glasov in zato ni bila moteča. Toda (doslej) aktivistična Levica je pred skoraj dvema letoma vstopila v koalicijo, v kateri je ključ do uspeha sodelovanje. Prav to pa je za vedno glasnega in provokativnega Kordiša boleč trn v peti.

Kaj se zares dogaja v Levici, ne vemo. Lahko pa razmislimo o tem, kaj se dogaja na levici. SD je milo rečeno pogorel. Iz brezna, v katerega je zdrsnila, najstarejši slovenski politični stranki ne bo uspelo splezati. Levici, na drugi strani, ta situacija ugaja. Že od samega nastanka, takrat še Združene Levice, so se namreč nekateri zvesti volilci SD spogledovali z njo. Prav ti bi se zdaj utegnili preseliti k Levici, sploh v primeru “izgube” Kordiša, ki gre marsikomu v nos. Mogoč pa je tudi scenarij, po katerem bi Levica zaradi morebitne Kordiševe izključitve (ali izstopa) iz stranke in posledične ustanovitve samostojne liste izgubila določen, sicer zanemarljiv odstotek volilcev, ki pa bi lahko odločilno vplival na to, da ne bi več prestopila parlamentarnega praga. Navsezadnje gre za enega vidnejših predstavnikov Levice, ki mu je v preteklih mandatih na svojo stran uspelo pridobiti predvsem mlajše volilce. Temu priča že Kordišev rezultat na predsedniških volitvah.

Notranja trenja v strankah so popolnoma pričakovana in niso nenavadna, Levici pa tudi ne moremo več očitati, da je stranka “od včeraj” in zna notranjo krizo reševati tudi zunaj dosega javnosti ali vsaj preusmeriti pozornost drugam - na obsodbo izraelskega gen0cida v Gazi, denimo. Prav zato jo bodo najbrž po 'aferi' s Kordišem odnesli tako kot Tel Aviv po raketnih napadih - brez hujših posledic.


Preberite še


Najbolj brano