Trgatev je lahko tudi drugačna

Trgatev, ki je pred vrati, običajno poteka tako, da gredo trgači, opremljeni s škarjami, med trte, kjer z grozdi polnijo zabojčke, gajbice ali kište, mlajši in močnejši pa jih polne odnesejo do traktorja s prikolico na koncu vrste vinograda in jih stresejo vanjo. Ker ljudje že od nekdaj stremimo k temu, da bi si delo čim bolj olajšali, so tudi v vinogradništvu, kjer tradicija seveda nekaj velja, spremembe in izboljšave nekaj normalnega. Marsikje v tujini, še posebej v večjih vinogradih, so ročno delo trgačev že prevzeli stroji. Štirje mladi z goriškega območja, zbrani v ekipi Kovinko, pa si želijo, da se tradicija ročnega obiranja ohrani, oplemenitili pa bi jo radi z možnostmi, ki jih nudijo nove tehnologije.

Kot zdravilo proti bolečemu hrbtu zaradi prenašanja težkih zabojčkov so razvili voziček Kovinko, s katerim lahko gajbice, polne grozdja, med trtami za seboj vlečejo tudi none, nonoti in najmlajši udeleženci trgatve. Pravkar testirajo prototipe inovativnih škarij za trganje, ki so jih razvili s pomočjo tehnologije 3D-tiskanja, zato ker so prepričani, da je mogoče z njimi bolj enostavno in bolj hitro delati v času trgatve. Izdelek, ki še nima imena, omogoča, da trgač grozd prime in odreže z eno roko, z enim gibom, kar je s teoretičnega vidika vsekakor zanimivo, povratne informacije, ki jih bodo mladi prejeli po letošnji trgatvi, pa bodo pokazale, ali je to tudi v praksi učinkovito in primerno, in kako svojo rešitev, v katero verjamejo, še izboljšati.

Želijo si, da se tradicija ročnega obiranja ohrani, oplemenitili pa bi jo radi z možnostmi, ki jih nudijo nove tehnologije.

Z njihovo rešitvijo se med trganjem ni mogoče urezati, razen, če daš namenoma prst pod rezilo in pritisneš, inovativne škarje oziroma nastavek z rezilom, ki se ga namesti na palec in kazalec, pa je uporaben tudi drugod. V sadovnjakih, na vrtu in še kje. Seveda ima ročno trganje svoj čar tudi zaradi druženja, pripovedovanja zgodb, telesne aktivnosti in dobrega občutka po uspešno opravljenem delu, kar se ne tepe z rešitvami ekipe. Fantje imajo v mislih še nekaj izboljšav in drugačnih rešitev za vinogradništvo in kmetijstvo. Osnov podjetništva, ki je danes ključno za uspeh tudi širše, v globalnem svetu, se učijo v okviru Primorskega tehnološkega parka, od koder je prišla že marsikatera drzna in inovativna ideja. Nekatere so se uresničile, druge ne, a kdor ne poskusi, ne ve. Naj jim uspe!


Preberite še


Najbolj brano