Konec preigravanj ali konec vlade

Včeraj smo končno izvedeli, kakšni bodo nujni reformni ukrepi v dveh letih, ki so temelj za implementacijo celovite zdravstvene reforme. Da gre za osemmesečno zamudo, vladi in zdravstvenemu ministru Bešiču Loredanu očitajo opozicija, nekateri mediji in laiki. Minister odgovarja, da celovitih ukrepov v 20 letih še nihče ni izdelal in da to zahteva svoj čas, je pa hkrati dostop do podatkov otežen. 20 let tudi nihče ni izdelal osnove - mreže zdravstvene dejavnosti. Tako je minister suvereno naštel ukrepe in navedel, kdaj, kje in kako si bodo sledili. Izpostavil je tudi nujno prenovo zdravstvene blagajne ZZZS, ob njej še zbornice, NIJZ ...

Da je ZZZS tog sistem države v državi, kar je nedopustno, je na nedavnem koalicijskem vrhu o zdravstvu opozoril že premier Robert Golob, ki prevzema vodenje medresorske strokovne komisije. Ta bo bdela in koordinirala vse reformne ukrepe s ciljem ohraniti in na zdrave noge postaviti javno zdravstvo, z okrepitvijo osnovnega v sklopu reformiranih ZD. Podlaga bo vsem dostopen digitalizirani sistem, da bodo vsi podatki javno dostopni, povezani in bo jasno tudi, kdo, koliko, kaj in za koga dela ter kdo, koliko in kaj za zdravljenje porabi. Kar bo vzpostavljeno s pomočjo uporabe izkušenj izpeljane reforme na Finskem in digitalizacije ter reforme zdravstvene blagajne v Estoniji. Ti državi imata namreč podobna sistema.

Premier je dal koaliciji vedeti, da ni več možno (to so počeli vsa leta) soliranje, preigravanje in lobiranje s tistimi, ki rudarijo po zdravstvu in segajo v nekatere politične stranke.

Ob tem se javnost sprašuje, ali ni minister izgubil zaupanja premierja, ko pa zdaj ta prevzema žezlo. Golob bo namreč poslej vodil posvetovalno strokovno skupino, čemur bo najbrž kmalu sledila ukinitev strokovnega sveta na ministrstvu, saj je tudi veliko članov istih. Da to zaupanje bledi, menijo opazovalci tudi na podlagi vladne tiskovne konference, na kateri se je v družbi premierja Loredan ponižujoče opravičeval ljubljanskemu županu Jankoviću. Kar naj bi bil svojevrsten precedens.

Prav zato je morda Golob tako zaploskal Loredanovi predstavitvi nujnih reformnih ukrepov koaliciji. Jim pa ne ploska Glas ljudstva, Ob tem je Golob najbrž skušal dati koaliciji vedeti, da odslej ne bo več možno (kar so počeli vsa leta) soliranje, preigravanje in še manj lobiranje s tistimi, ki rudarijo po zdravstvu in se z njim okoriščajo ter segajo v nekatere stranke, menda tudi v SD. Zato bodo morali vsi koalicijski poslanci v kratkem podpisati zavezo zvestobi reformnim ukrepom.

Kaže, da je tokrat premier le prisluhnil dobronamernim nasvetom in ne sledi slepo le onim, ki so prilepljeni nanj, željni imeti vpliv. Je pa jasno: ali res dobra in široko usklajena reforma ali sesutje vlade. In z njo tudi našega javnega zdravstva.


Preberite še


Najbolj brano