Zdravo morje za zdravo prihodnost

Včeraj so v Izoli ob prisotnosti ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Minister je izpostavil pomen ohranjanja zdravega morja za varno prihodnost.

V   Izoli so včeraj    odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij.  Foto: Branko Furlanic
V Izoli so včeraj odprli Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij.  Foto: Branko Furlanic

IZOLA > Minister Uroš Brežan je kot slavnostni govorec poudaril, da pritiski na obalo in morsko okolje naraščajo, kar ogroža zdravje okolja in ljudi. “Potrebno je preseči sektorsko upravljanje voda in preiti v celovito upravljanje od izvira do morja,” je dejal. Minister je razkril tudi celostno grafično podobo zasedanja pogodbenih partneric Barcelonske konvencije, ki bo od 4. do 8. decembra v Bernardinu.

Goste je nagovoril tudi izolski župan Milan Bogatič, ki je poudaril vpetost mesta v mednarodno okolje in pridobivanje informacij za boljše črpanje evropskih sredstev tudi na lokalni ravni. Na ta način so denimo izvedli prvo fazo obnove Podestatove palače, v prihodnje pa jih čaka še priobalni pas med Izolo in Koprom.

Državni sekretar mag. Marko Koprivc z Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj je podelil priznanje za najboljše novinarsko poročanje o delovanju Eusair, ki sta ga prejela Miho Dobrašin, novinar hrvaške Hine za prvo in tretje mesto in Dino Subašić, novinar slovenske RTV za osvojeno drugo mesto.

“Tematika letošnjega dogodka Močnejše sodelovanje za boljšo prihodnost je v luči aktualnih odnosov v mednarodni skupnosti izrednega pomena. Evropski državljani namreč vedno bolj čutijo, kako pomembne so makroregionalne strategije v času kriz,” pa je dejal dr. Sławomir Tokarski, direktor Generalnega direktorata za regionalno in urbano politiko Evropske komisije. Mag. Anžej Frangeš, vršilec dolžnosti generalnega direktorja za evropske zadeve na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, pa je poudaril, da mora Slovenija tudi v prihodnje izkoristiti dejstvo, da je edina država, ki sodeluje s celotnim ozemljem v treh makroregionalnih strategijah EU.

Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij vse do petka ponuja pester program 16 dogodkov, ki obsegajo teme o morju, krožnem gospodarstvu ter sodelovanju med štirimi makro regijami: Alpsko, Baltsko, Jadransko-Ionsko in Podonavsko. Dogodki bodo večinoma v Manziolijevi palači, nekaj jih bo tudi na Kristanovem trgu v Izoli.

Dogodek je organizirala izolska občina s podporo JZP Izola v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvom za naravne vire in prostor, Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj, Evropsko komisijo in drugimi partnerji.


Najbolj brano