Začeli so s trganjem sort za istrske penine

Istra
, posodobljeno:

V ponedeljek je približno 50 trgačev zasedlo nekatere lokacije vinogradov podjetja Vinakoper, kjer so začeli z obiranjem zgodnjih sort, ki bodo oplemenitile istrske penine.

V podjetju Vinakoper si obetajo količinsko in kakovostno dobro 
letino.
V podjetju Vinakoper si obetajo količinsko in kakovostno dobro letino.Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Najprej so se lotili lege v Laborju, kjer je dozorel chardonnay. Medtem ko je te dni v Sečovljah na delu obiralni stroj, pa v vinogradih na območju Šantome nad Tribanom delavci grozdje trgajo ročno. V Sečovljah si vinograd delita chardonnay in beli pinot, v Šantomi pa je dozorel sivi pinot. Vse nabrano bodo uporabili za izdelavo penin.

V tem tednu bodo obirali chardonnay, sivi pinot in sauvignon, na koncu pa Vinakoprovo paradno sorto, malvazijo. Glavni enolog v podjetju Vinakoper Boštjan Zidar zadovoljno napoveduje količinsko in kakovostno dobro letino. “Obetamo si lepo trgatev, ki jo bomo po naših predvidevanjih sklenili v začetku oktobra oziroma, odvisno od dozorevanja poznih sort, kot so merlot, cabernet sauvignon in shiraz,” pojasnjuje Zidar.

Boštjan Zidar

glavni enolog v podjetju Vinakoper

“Obetamo si lepo trgatev, ki jo bomo po naših predvidevanjih sklenili v začetku oktobra.”

Skupino 50 trgačev bodo v prihodnjih dneh okrepili z dodatnimi delavci, v dobrodošlo pomoč pa so tudi trije sodobni stroji za obiranje grozdja, ki omogočajo krajši čas trgatve. Zidar še enkrat poziva istrske vinogradnike, naj obrano grozdje pripeljejo v Vinakoprovo klet, s čimer lahko ključno pripomorejo k ohranitvi istrske vinske identitete in vinorodnega okoliša. V podjetju so jim naproti prišli tudi z višjimi odkupnimi cenami za grozdje in boljšimi pogoji za kooperante.

Boštjan Zidar
Boštjan ZidarJaka Jeraša
Na legi Šantoma nad Tribanom, kjer je dozorela sorta sivi   pinot, 
delavci grozdje trgajo ročno, za razliko od Sečovelj, kjer delo 
opravlja obiralni stroj.
Na legi Šantoma nad Tribanom, kjer je dozorela sorta sivi pinot, delavci grozdje trgajo ročno, za razliko od Sečovelj, kjer delo opravlja obiralni stroj.Tomaž Primožic/FPA