Za kaos na trgu Brolo naj bi bilo krivo slabo obveščanje

Razkopani Trg Brolo je minuli konec tedna povsem vznejevoljil Koprčane, ki živijo ali delajo v tem mestnem predelu in o načrtovanih posegih niso vedeli nič. V koprski občini pojasnjujejo, da je bilo obveščanje v domeni izvajalca, kjer pa zagotavljajo, da so letake zataknili za vetrobranska stekla avtomobilov.

Na novo bodo preplastili vozne in pohodne površine, obnovili in 
zamenjali bodo robnike pločnikov in tiste okrog dreves, ki jih bodo 
nato zasipali z vulkanskim kremenjakom. Foto: Nataša Hlaj
Na novo bodo preplastili vozne in pohodne površine, obnovili in zamenjali bodo robnike pločnikov in tiste okrog dreves, ki jih bodo nato zasipali z vulkanskim kremenjakom. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Prej smo delali druge stvari, zdaj pa je prišel na vrsto tudi Trg Brolo,” je koprski župan Boris Popovič odgovoril na naše vprašanje, zakaj so se teh del lotili prav zdaj.

Stanovalec na Trgu Brolo in eden od pobudnikov za celovito ureditev tega območja Borut Škabar je bil sicer seznanjen s projektom vzdrževalnih del, ga je pa vseeno presenetilo, da so s posegi začeli tako rekoč čez noč. “Ko so kakšne prireditve in so predvidene zapore za promet, nas vedno obvestijo. Zdaj pa so nas povsem zaobšli,” ne razume. Ugiba, ali ni morda šlo za nerodnost izvajalca.

Da jih nihče ni obvestil, potrjuje tudi tiskovni predstavnik koprske škofije Božo Rustja. Slednja ima svoj sedež nasproti stolnice, s trga pa imajo dostop na dvorišče in parkirišče. “Seveda ni prijetno, ker je vse razkopano in umazano, toda bomo potrpeli, ker so delavci zelo prijazni in nam vsakič brez težav omogočijo uvoz na parkirišče,” pravi Rustja.

Kar začeli so delati

Precej bolj nezadovoljni so v fotokopirnici in bližnji škofijski knjigarni, kjer jih je kopanje presenetilo v soboto zjutraj. “Nič nismo vedeli, kar začeli so delati. Mislim, da bi morali poskrbeti za boljši dostop do trgovin, ne da so stranke prisiljene gaziti po gradbišču,” opozarjajo v fotokopirnici.

Delovodja v podjetju Grafist, ki bo za 194.000 evrov poskrbelo za začasno obnovo cestišča in pločnikov, zanika navedbe krajanov. Po njegovih informacijah so obvestila pravočasno zataknili za vetrobranska stekla avtomobilov. Gradbena dela naj bi sklenili do konca prihodnjega meseca, v občinski upravi pa nujnost tega predvolilnega hitenja utemeljujejo s skrbjo za “varnost vseh udeležencev, saj so bile javne površine že dotrajane.”

V prvi fazi bodo dela potekala na zahodnem delu trga, v tem času bo dvosmerni promet potekal po vzhodnem delu. Po zaključku prve faze pa se bo dvosmerni promet preusmeril na zahodni del. Včeraj dopoldne spremenjenega prometnega režima zaradi parkiranih vozil še niso uspeli vzpostaviti.

Drevesa potrebujejo življenjski prostor

Škabar upa, da v občini ne bodo pozabili na dane obljube, kako bo v prihodnje trg zaživel v povsem novi podobi in bodo tudi domačini soudeleženi pri iskanju zamisli. “Po mojih informacijah naj bi te načrte uresničili v prihodnjem mandatu. Ko se bo upravna enota preselila na novo lokacijo in se bo s trga v bodočo garažno hišo umaknila tudi avtomobilska pločevina, bi lahko ta mestni predel zasedli knjižnica in glasbena šola na prostem, kavarne, trgovine, klopce, zelenice ... Skratka trg bi morali vrniti ljudem,” meni Škabar.

Ob celotni dolžini drevoreda je skozi čas prišlo do neenakomernega posedanja robnikov okrog dreves in na pločniku, ki je bil zato neraven. Direktor Botaničnega vrta v Ljubljani in eden od avtorjev knjige Mestno drevje dr. Jože Bavcon ocenjuje, da so se drevesa že zelo razrasla (stara so več kot petdeset let) in je bil zaradi premajhnih obodov ogrožen njihov življenjski prostor.

“Koprski občini sem že večkrat namignil, da je skorajda nujno povečati obode, saj bodo na takšen način tudi podaljšali življenjsko dobo dreves. Mislim, da ne bi bilo prav, če bi še kar odlašali s temi posegi, saj je bilo jasno videti, da drevesa niso imela več dovolj zračnosti in so tudi zato obodi in asfalt začeli pokati,” pojasnjuje Bavcon. Obenem upa, da bodo delavci previdni in bodo pazili, da ne poškodujejo korenin.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Predvolilna Čudolandia

Tudi nepoznavalec slovenske politike ali povsem naključni gost ene od potniških križark bi ob sprehodu skozi Koper prišel do spoznanja, da je mesto sredi čudnega obdobja. Gradbeni odri, bagerji, odprti kanali, trakovi, ki označujejo gradbišča, na vsakem koraku opozarjajo, da so lokalne volitve pred vrati. In da oblast misli na ljudstvo in krajane, za njihov dobrobit pa poskrbi z novim pločnikom, obnovljenim pročeljem, asfaltiranim parkiriščem, okrasitvijo ... Dejstvo, da si precej občanov ...

Preberi več

Najbolj brano