Z Rovko je bralo kar 851 šolarjev

Komaj drugo šolsko leto Rovka Črkolovka nagovarja mlade k branju knjig, pa ji je uspelo pritegniti že 851 učenk in učencev, tudi iz slovenskih šol v Italiji. Projekt, ki ga izvaja Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, oddelek za mlade bralce, vodi pa Urška Bonin, je včeraj vzel slovo od tega šolskega leta s podelitvijo nagrad.

Z Rovko Črkolovko je letos bralo 851 mladih iz 16 osnovnih šol. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Z Rovko Črkolovko je letos bralo 851 mladih iz 16 osnovnih šol. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Izjemno sem presenečena in obenem vesela nad dosežki in zagnanostjo, s katero so se učenci lotili branja knjig,” je bila po včerajšnji prireditvi v OŠ Koper navdušena Urška Bonin, ki ni samo vodja projekta Berimo z Rovko Črkolovko, temveč tudi vodja oddelka za mlade bralce Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Čeprav je vsaka prebrana knjiga svojevrsten dosežek, vreden čestitk, nekateri preberejo veliko več kot drugi.

Tekmovanje Berimo z Rovko Črkolovko je bilo sprva namenjeno učenkam in učencem petih razredov osnovnih šol, saj med šolarji prav takrat začne upadati zanimanje za branje, pojasnjuje Urška Bonin. V projekt, ki je skorajda prerasel samega sebe, so se letos petošolcem na lastno pobudo pridružili še šesti razredi. Ne preseneča, da bi radi z Rovko brali tudi sedmi razredi, a finančni okvirji koprske osrednje knjižnice zaenkrat ne dovoljujejo projektu, da bi tako široko raztegnil krila.

4020

knjig so prebrali učenci.

V minulem šolskem letu je sodelovalo enajst osnovnih šol iz občin Koper, Izola in Ankaran oziroma 350 učencev.

Letos so številke krepko višje, saj je knjige bralo 851 učenk in učencev iz 16 šol - k tekmovanju je namreč pristopilo še pet slovenskih šol iz Italije, italijanski partner koprske osrednje knjižnice pa je postala Narodna in študijska knjižnica iz Trsta.

In v katerem razredu so učenci prebrali največ knjig? Med petimi razredi je največ knjig, kar 130, prebral 5. c iz OŠ dr. Aleš Bebler - Primož iz Hrvatinov, v katerem sedi 14 učencev. Sledil je 5. b iz OŠ Koper, kjer je 26 učencev prebralo 237 knjig, na tretje mesto pa se je zavihtelo 18 učencev 5. razreda OŠ Fran Milčinski iz Trsta, ki so prebrali 142 knjig. Izjemni bralci so tudi med šestošolci, a največ knjig je prebral 6. b razred OŠ Antona Ukmarja - 21 učencev je prebralo 318 knjig. Drugo mesto je osvojil 6. c OŠ dr. Aleš Bebler - Primož iz Hrvatinov oziroma 16 učencev, ki so prebrali 225 knjig, tretje pa 6. a OŠ Prade, kjer je 12 učencev prebralo 131 knjig.

Oddelek za mlade bralce Osrednje knjižnice Srečka Vilharja je letos petošolcem v branje ponudil 43, šestošolcem pa 40 kakovostnih knjig. Med njimi so mladi bralci izbrali tudi svoje najljubše in tako je prvo mesto med petošolci osvojila knjiga Babica barabica, ki ji sledita knjigi Otilija in rumena mačka in Jaz, Elvis Riboldi. Šestošolci so se odločili nekoliko drugače: najbolj jim je bila všeč knjiga Jaz, Elvis Riboldi, kateri sledita Otilija gre v šolo in Pozor, huda babica.


Najbolj brano