Univerzitetno mesto Koper je končno dobilo tudi univerzitetno knjižnico (FOTO)

Nekdanji kino Kolosej je samo še oddaljen spomin, v intelektualne brazde mesta pa je posejano novo seme - Univerzitetna knjižnica Univerze na Primorskem. Svoja vrata je svečano odprla danes, potem ko je projekt štiri leta poganjal njen direktor, izr. prof. dr. Jonatan Vinkler, na voljo pa je tako študentom kot ostali javnosti, in sicer 24 ur na dan, sedem dni v tednu.

Prostori Univerzitetne knjižnice Univerze na Primorskem so pomembno obogatili študentsko javnost in akademsko stroko, odprti pa so tudi vsem ostalim uporabnikom. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prostori Univerzitetne knjižnice Univerze na Primorskem so pomembno obogatili študentsko javnost in akademsko stroko, odprti pa so tudi vsem ostalim uporabnikom. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Enote knjižnic fakultet Univerze na Primorskem, razen knjižnice Fakultete za turistične študije Turistice, imajo poslej svoja gradiva zbrana na enem mestu - v Univerzitetni knjižnici. Slovesno sta jo odprla Aleš Bržan, župan Mestne občine Koper, saj so prostori občinska last, in rektorica Univerze na Primorskem dr. Klavdija Kutnar, otvoritve pa se je udeležil tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.

Nekdanje kinodvorane so polne knjižnih polic, na katerih je več kot 60.000 knjig v prostem pristopu, knjižnica pa omogoča dostop do 30.000 znanstvenih revij v elektronski obliki in 258.000 knjig v elektronski obliki. Tam je tudi tiha čitalnica, glasna oziroma družabna čitalnica in čitalnica za projektno delo in druga študijska mesta.

“Univerzitetna knjižnica ne odgovarja samo na potrebe članov akademskega občestva Univerze na Primorskem, temveč širšega okolja, v katerem sta knjižnica in univerza umeščeni,” je ob otvoritvi povedal direktor Univerzitetne knjižnice, izr. prof. dr. Jonatan Vinkler in napovedal, da sledijo še drugi koraki v reformi knjižnične dejavnosti.

Odpiralni čas knjižnice je novost na slovenskem prostoru. Knjižnica bo namreč delovala 24 ur na dan in sedem dni na teden, tudi ob koncih tedna, nedeljah in praznikih. Vhod vanjo uporabniki najdejo v Trubarjevi ulici 1.


Najbolj brano