Tartini naj končno preglasi virus

Več kot 40 partnerjev bo družno nanizalo kar 87 dogodkov, ki bodo najbrž pritegnili več kot 15.000 obiskovalcev - bogat program Tartinijevega leta je danes dolga vrsta govornic in govorcev pred veliko novinarji predstavila v gledališču, poimenovanem po skladatelju in violinistu, ki je za Piran - kakor smo slišali - tisto, kar je Mozart za Salzburg. Prvi koncert zazveni drevi, na obletnico Tartinijeve smrti.

Bogat program Tartinijevega leta so danes v piranskem gledališču, 
poimenovanem po slovitem skladatelju in violinistu,  predstavili (z 
leve) Manuela Rojec, Đenio Zadković, Dragan Klarica in Andrej 
Rojec.    Foto: Andraž Gombač
Bogat program Tartinijevega leta so danes v piranskem gledališču, poimenovanem po slovitem skladatelju in violinistu, predstavili (z leve) Manuela Rojec, Đenio Zadković, Dragan Klarica in Andrej Rojec.  Foto: Andraž Gombač

PIRAN > Giuseppe Tartini (1692-1770) je kajpada tudi v programu otvoritvenega koncerta, ki bo ob 19.30 zazvenel v Avditoriju Portorož. Dva njegova violinska koncerta, v sedemdesetih letih odkrita v Padovi, kjer je mojster umrl, bo obudil leta 1965 ustanovljen Novi komorni orkester Feruccia Busonija z dirigentom Massimom Bellijem in solistom Salvatorejem Accardom. Ob Tartiniju bo v programu zazvenel še Giovanni Battista Meneghini (1896-1981).

Koncerti, razstave, izleti

Letošnje leto je vlada razglasila tako za Plečnikovo ob 150. obletnici arhitektovega rojstva kakor tudi za Tartinijevo, kar je danes v uvodnem nagovoru pozdravil župan Đenio Zadković. Poudaril je, da tako predlanski projekt Tartini 250, pripravljen ob obletnici skladateljeve smrti in zaradi epidemičnih razmer v dobršni meri onemogočen, kakor tudi letošnji Tartini 330 povezujeta mnogo posameznikov in organizacij, v skladu s Tartinijevimi življenjskimi cilji in seveda z glasbo, ki nas povezuje.

87

dogodkov se bo zvrstilo v Tartinijevem letu

V imenu ministrstva za kulturo se je za bogat program v čast najslavnejšemu Pirančanu zahvalil Igor Teršarz direktorata za ustvarjalnost, hvaležnost in podporo Unije Italijanov je izrazil Marin Corvo, čestitke tako piranske kakor obalne samoupravne skupnost italijanske narodnosti pa je dodal še Andrea Bartole.

“Malo je krajev, ki se lahko ponašajo s tako bogato kulturno dediščino,” je povedala Manuela Rojec, predsednica Italijanske skupnosti Giuseppe Tartini Piran in podžupanja. “Osnovni cilj projekta je združiti vse, ki se zavedajo pomena kulture in brezčasnih vrednot, dediščine našega najimenitnejšega someščana.” Zahvalila se je mnogim sodelujočim in dodala svežo novico, da bo ministrstvo za kulturo sofinanciralo obnovo stavbnega pohištva v piranskem teatru.

Vodja projekta Tartini 330 Dragan Klarica je v programski knjižici naštel kar 65 dogodkov, pa vseh sploh še niso utegnili doreči: “Zvrstilo se jih bo 87, torej smo že presegli število predlani načrtovanih ob 250. obletnici Tartinijeve smrti. Takrat nam je uspelo uresničiti samo polovico programa. Upajmo, da nam bo letos uspelo celotnega.”

Sodelovali bodo seveda tudi ugledni poletni Tartini festival, Obalne galerije, lokalno turistično združenje, agencija Maona, mestna knjižnica in drugi. “Domačih in tujih partnerjev je več kot 40: javnih ustanov, društev, gospodarskih družb ...” našteva Klarica in poudarja, da vsebine prispevajo vse štiri obmorske občine. V Pokrajinskem muzeju Koper bodo Tartiniju namenili veliko razstavo, v Izoli bo Tartini zaznamoval obnovljeno palačo Besenghi degli Ughi, kjer domuje glasbena šola, na več koncih bodo zazveneli koncerti, tudi v Ankaranu, bogati bodo 44. Piranski glasbeni večeri ...

Natečaj Tartini 3l3ctronic, pri katerem sodeluje Glasbeni konservatorij Giuseppe Tartini iz Trsta, bo povezal skladatelje in mlajše poslušalce ter “mojstra narodov” predstavil v elektronskih remiksih, napoveduje Andrej Rojec.

Prihajajo virtuozi

Še več sodelujočih je danes predstavilo program, o katerem bomo poročali vse do izteka leta. 7. aprila bo sledilo odprtje Tartinijeve spominske sobe s predavanjem muzikologinje Margherite Canale, večer zatem, na 330. obletnico skladateljevega rojstva, bo v gledališču nastopil Beneški baročni orkester z virtuozno violinistko Chouchane Siranossian, prihajajo še vrhunski Stefan Milenković s komornim orkestrom Camerata Novi Sad, Anna Tifu z Orkestrom Slovenske filharmonije, Alessandro Quarta z Rimskimi filharmoniki in mnogi drugi.


Najbolj brano