Škodljivec, ki ga je treba zaustaviti, je tudi kulinarična specialiteta
V zadnjih letih vse bolj slišimo za modro rakovico, invazivno tujerodno vrsto, ki se je razširila najprej v delti reke Pad, nato še v slovenskem morju in ogroža nekatere vrste školjk in ribištvo. Toda modra rakovica ni samo škodljivec, temveč velja za cenjeno kulinarično specialiteto, čeprav smo pri nas do nje še nekoliko zadržani.

STRUNJAN > Življenjski prostor modre rakovice je v plitkih, brakičnih vodah in ob izlivih rek, tam kjer se mešata slana in sladka voda. Niso izbirčne in pojedo vse, so agresivni plenilci, zaradi česar se tudi smatrajo za invazivno vrsto. “Rakovice se pri nas pojavljajo med aprilom in novembrom. Pozimi, ko so temperature nizke, se domnevno zakopljejo v mulj ali pa se premaknejo na odprto morje,” pravi Luka Preložnik iz Krajinskega parka Strunjan. Obnašanje modrih rakovic pri nas še ni zares raziskano, v prihodnjem letu pa imajo strunjanskem krajinskem parku v načrtu izvesti več raziskav glede njihovega obnašanja v zimskem času. “Novembra so bile še vedno prisotne, decembra se izlov ni izvajal, od januarja pa izvajamo izlov v manjšem obsegu,” še pove Preložnik.
Si želite prebrati celoten članek?
Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR
Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.
Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI
Že imate aktivacijsko SMS kodo?
Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
Sklenite naročnino na digitalne vsebine Primorskih novic.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
- Vsakodnevni dostop do zanimivih zgodb iz lokalnega in nacionalnega okolja.
- Podpora visokokakovostnemu novinarstvu.
- Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.