Krisova družina: “Raje smo v karanteni doma kot na drugem koncu sveta”

Kris Zudich, ki zaključuje zdravljenje na kliniki v Los Angelesu, bi se po prvotnih načrtih s starši moral vrniti domov konec marca oziroma v začetku aprila. Zaradi razraščanja pandemije novega koronavirusa in zapiranja ameriških letališč, je koprska družinica v precejšnji negotovosti, kako bo z vrnitvijo.

Tako kot za njen odhod v ZDA je tudi za vrnitev Krisove družine 
domov pripravljena z zasebnim letom poskrbeti družba MK Group 
srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Foto: STA
Tako kot za njen odhod v ZDA je tudi za vrnitev Krisove družine domov pripravljena z zasebnim letom poskrbeti družba MK Group srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Foto: STA

LOS ANGELES, KOPER “S Krisom dobro vemo, kaj pomeni biti doma in se čuvati. Še bolj se pa tega zavedamo sedaj, ko nismo doma in bi vse na tem svetu naredili in dali, da bi lahko bili v svojem stanovanju, ob svoji družini in prijateljih, pa čeprav le na daljavo. Že občutek, da si doma, pomeni ogromno,” so Krisovi starši v ponedeljek zapisali na instagram profilu gohelpkris_official.

Kot nam je povedala Krisova mama Ana Jerak, so dečkovi krvni rezultati zdaj veliko boljši. Prihodnji teden ga čaka še en pregled, na katerem se bo njegov zdravnik dr. Perry B. Shieh prepričal, da se krvna slika kljub znižanju odmerka zdravila ni poslabšala.

Ana Jerak

Krisova mama

“Ljudje, poskrbite zase in za svoje bližnje, ostanite doma - skupaj zmoremo.”

Ker je tudi v ZDA v minulih dneh zavladala panika zaradi širitve epidemije, so s Krisom preventivno prekinili obiskovanje fizioterapij. “Verjamem, da bomo nadoknadili doma, ko bo vse to za nami. Ljudje, poskrbite zase in za svoje bližnje, ostanite doma - skupaj zmoremo. Tudi mi se srčno in preudarno držimo tega pravila,” je Ana Jerak pozvala ljudi, ki prek družbenih omrežij spremljajo Krisovo zgodbo.

Tudi domov s Kostićevim letalom, vendar kdaj?

Za prevoz domov Krisova družina, ki je nenehno v tesni navezi z Lariso Štoka iz društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki, računa na pomoč družbe MK srbskega poslovneža Miodraga Kostića. Ta jim je prek donacije Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v začetku novembra omogočil brezplačen let z zasebnim letalom iz Slovenije v ZDA. “Žal glede tega nimamo še nobenih točnih odgovorov. Iskreno upam, da se bo vse izšlo, kot je bilo prvotno načrtovano, glede na to, da gre za zasebni let. Vsi trije si resnično močno želimo čim prej domov. Raje smo v karanteni doma kot na drugem koncu sveta,” je polna upanja Krisova mama.

V družbi MK Group potrjujejo, da so pripravljeni poskrbeti za prevoz Krisove družine domov, vendar še ne tako kmalu. “Zasebno letalo gospoda Miodraga Kostića za povratek malega Krisa v Slovenijo je na voljo, tako da se bo Kris lahko varno vrnil v domovino. Trenutne razmere in omejitve v ZDA in EU žal ne omogočajo mednarodnih letov. Povratni let za Krisa in njegovo družino bo tako izveden brž, ko bo to mogoče varno izvesti,” so nam pojasnili.

Po pomoč na slovensko ambasado v Washingtonu

Tudi v konzularnem sektorju ministrstva za zunanje zadeve glede možnosti za Krisovo vrnitev nimajo jasnih odgovorov. “Zaradi zaprtja državnih mej in letališč se spopadamo z izrednimi razmerami. Vsem državljanom, zlasti tistim najbolj ranljivim, skušamo pomagati, Poteka zelo intenzivna komunikacija med konzulati znotraj EU, zato da Slovencem, ki so ostali ujeti v tujini, pomagamo domov,” so nam sporočili iz službe za stike z javnostmi.

Kako bo z možnostjo Krisove vrnitve ob koncu meseca, ko bo zaključil zdravljenje v Los Angelesu, ta hip ne morejo oceniti. “Dejstvo je, da je Trumpova administracija prepovedala lete iz Evrope, EU pa zapira meje za prihode iz držav, ki niso njene članice. Družina naj se nujno poveže z našo ambasado v Washingtonu in tam poišče pomoč,” svetujejo na zunanjem ministrstvu.

Denarja ne bo zmanjkalo

V primeru, da bo Krisova družina morala po sili razmer podaljšati svoje bivanje v ZDA, bo ZPMS, kamor je društvo Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki nakazalo denar, zbran v dobrodelni akciji za Krisa, brez težav pokrila s tem povezane stroške. Kot nam je razložila generalna sekretarka ZPMS Breda Krašna, so za Krisovo zdravljenje v ZDA do 13. februarja porabili 2,189.568 evrov, na voljo pa je ostalo še 291.615 evrov. “Denarja bo dovolj tudi za terapije, ki jih bo še potreboval po vrnitvi domov. Upamo, da čim prej.”


Najbolj brano