Prvo letošnje oljčno olje

Istra
, posodobljeno:

V nedeljo zvečer so v Oljarni Babič prvič letos pognali stroje za predelavo oljk.

Sandi Babič je v nedeljo začel predelovati oljke.
Sandi Babič je v nedeljo začel predelovati oljke.Sašo Dravinec

BABIČI >Najprej je bil na vrsti pridelek Daniela Stojkoviča Kukulina, ki se je odločil, da bo pridelal olje s čim višjo vsebnostjo polifenolov in še izboljšal lansko visoko uvrstitev na grškem ocenjevanju Aristoleo, kjer je v ospredju vsebnost antioksidativnih spojin. Zanimanje za sicer precej zgodnjo predelavo je v Istri precejšnje, ker je letos let oljčne muhe zelo intenziven. Posledično je napadenih veliko plodov, ki tudi že odpadajo, zato gre pri zgodnjem obiranju za potrebno krizno intervencijo. V naslednjih dneh vreme naj ne bi bilo naklonjeno obiranju oljk, ki ga bo letos ob oljčni muhi krojilo tudi pomanjkanje obiralcev. V minulih letih so si oljkarji namreč precej pomagali s sezonskimi delavci iz balkanskih držav, ki pa jih bo letos pri nas veliko manj, ključni razlog so omejitve zaradi novega koronavirusa.

Prvo letošnje oljčno olje
Sašo Dravinec
Prvo letošnje oljčno olje
Sašo Dravinec