Priznana domača mojstra bosta kuhala na pomolu
Na vrhuncu poletja, ob prazničnem podaljšanem koncu tedna, v Portorožu v okviru Portoroških noči pripravljajo dve gastronomski prireditvi: jutri in pojutrišnjem Kulinarično promenado, v nedeljo pa večerjo na pomolu s kuharskima mojstroma Filipom Matjažem in Kristianom Zuletom.
ISTRA > V Italiji 15. avgusta praznujejo Ferragosto, poletni zahvalni dan, uveden še pod Rimljani kot dan počitka po žetvi. Gre za dan za druženje in veselje, kar so prenesli tudi v sodobni čas. Pri nas praznujemo Veliki šmaren oziroma Marijino vnebovzetje, ki si z italijanskim praznikom deli upanje za prihodnost.
Večerja v rdečem
Prihodnje tri dni, ko bo pri nas veliko domačih in inozemnih obiskovalcev, saj bodo hoteli povsem zasedeni, pripravljajo Portoroške noči. Vključili so tudi tridnevni gastronomski program. Jutri in pojutrišnjem bo od 18. ure naprej na Trgu prekomorskih brigad v središču Portoroža Kulinarična promenada, podobna koprski kulinarični tržnici Altroke in izolskemu Pomolu okusov. Gostinci bodo pred gosti pripravljali pašte, palačinke, fritule in še marsikaj, vinarji z vse Primorske bodo točili svoja vina, v ponudbi bodo tudi koktejli in druge pijače.
V nedeljo, 17. avgusta, pa bo zvečer zaživel eden od pomolov v središču Portoroža (pred Alayo), kjer pripravljajo Obsession Red, večerjo v rdečem. Na pomolu bo prostora za 60 ljudi, večerjo pa bosta pripravila nadarjena domača kuharska mojstra mlajše generacije Filip Matjaž in Kristian Zule. Filip Matjaž ima v restavraciji COB pri družinskem hotelu Tomi v Portorožu michelinovo zvezdico, ta vodnik ga je za letošnje leto imenoval za mladega kuharskega mojstra leta v Sloveniji. Matjaž je raziskovalec okusov in tehnik, v pomembni meri se naslanja na svoje okolje, svoje delovanje opredeljuje kot “kuhinjo zunaj okvirjev”.
Kristian Zule je kuharski mojster v Stari Gostilni v središču Pirana, elegantni restavraciji z zgolj nekaj mizami. Tudi on se izdatno naslanja na izročilo istrske obmorske kuhinje. Njegovi krožniki so filigransko natančni, someljeji v Stari Gostilni pa lahko k njim ponudijo široko paleto vin iz ene najbolje založenih kleti v slovenski Istri. V minulih letih sta prejela tudi pomembni priznanji vodnika Gault Millau: Matjaža so imenovali za kuharja prihodnosti, Zuleta pa za mladega talenta leta.
Organizatorji iz TZ Portorož so si večerjo zamislili v rdečem, klasični barvi vrtnic, ki je, kot poudarjajo “simbol notranje moči, ljubezni, strasti in večnega iskanja presežnega.” Goste so povabili, naj se oblečejo v rdeče, tudi jedi bodo v rdečem. “Povabili so naju k sodelovanju, dogovorili smo se o konceptu in z veseljem sodelujeva pri promociji kraja,” je povedal Filip Matjaž. Večerja na pomolu s petimi jedmi in vinsko spremljavo stane 120 evrov, rezervacije sprejemajo na spletišču portoroz.si.
Nocoj na penine v Osp
Nocoj bo v okviru poletnega glasbeno-gastronomskega festivala IstraVagando v vili Xaxat v Ospu akustični koncert Hama in Petra Dekleve povezal pokušino kar 15 različnih penin iz slovenske Istre. Popestreno poletno dogajanje je še v koprski Ribiški vasici, ki se napolni vsak večer, številni ponudniki v istrskih mestih pa bodo v prazničnem koncu tedna obogatili svojo ponudbo.
Živahno bo tudi v drugi polovici avgusta. Izola se pripravlja na Ribiški praznik, ki bo 22. in 23. avgusta, v četrtek, 21. avgusta, pa bo na Škofijah gastronomski festival Altroke.