Pot ruske akademske velikanke “v osrčje Evrope”

S slovesnim podpisom dokumentov, pogovori in slavnostno akademijo so danes v Kopru uradno ustanovili izobraževalni zavod, ki povezuje Univerzo na Primorskem in Moskovsko državno univerze M. V. Lomonosova. Sedež nove ustanove, ki bo uradno prve podiplomske študente sprejemala v naslednjem akademskem letu, bo na Verdijevi ulici, nad lekarno.

Pogovorom pred slovesnim podpisom poleg obeh rektorjev 
(na fotografiji na sredini) prisostvovala velika delegacija iz 
Moskve.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Pogovorom pred slovesnim podpisom poleg obeh rektorjev (na fotografiji na sredini) prisostvovala velika delegacija iz Moskve.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Sodelovanje med Univerzo na Primorskem in rusko velikanko, moskovsko državno univerzo Lomonosov, traja že nekaj let. Pogovori med kolegi znanstveniki, pa tudi med slovenskimi in ruskimi gospodarstveniki ter politiki so postopoma pripeljali do prvega pomembnega etapnega cilja. Kot je pojasnil Matjaž Novak, dekan Fakultete za management UP, ki je imela v pogovorih nosilno vlogo, so danes ustanovili zavod z imenom Podružnica Moskovske državne univerze M.V. Lomonosov v Kopru, pravno osebo, ki jo bodo v naslednjih dneh vpisali v register. S tem so izpolnjeni formalni pogoji za sodelovanje, ki so ga vsebinsko dorekli že v dosedanji komunikaciji.

Na slovesni akademiji so gostili ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, pa tudi pomembna predstavnika lokalnih skupnosti: koprskega župana Borisa Popoviča in predsednika hrvaške Istrske županije Valterja Flega. Podporo lokalnega okolja je ob podpori državne politike kot ključno pri uresničitvi mednarodnega projekta poudaril tudi rektor UP Dragan Marušič.

Kjer Sonce vzhaja in zahaja

“Ko mi je stari in novi dekan Fakultete za management Matjaž Novak v začetku leta 2014 predstavil drzno zamisel na vzhod obrnjene internacionalizacije, sem bil, tudi zaradi vsakodnevnih in predvsem odvečnih banalnosti delovnega mesta, ki ga opravljam, rahlo skeptičen. Pa se je potem vse nekako začelo odvijati na videz samo po sebi, a brez pomoči množice ljudi, ki jih vseh tu ne morem posebej omeniti, ne bi šlo,” je v slovesnem nagovoru poudaril Marušič.

Razveselil se je današnjega uspešnega konca, a opozoril, da se z ustanovitvijo podružnice zaključuje le prvo poglavje: “Od tu dalje lahko gremo samo še naprej. Zgodb, ki jih lahko spišemo, je veliko in vsaka med njimi je lahko sama po sebi velika. Za Koper, za Slovenijo, za šir še okolje tja v Istro, Hrvaško in Italijo, v celo Evropo. Ki ji bo šlo najbolje, ko bo delovala kot celota, sicer različnih, a sodelujočih delov. Mi tu živimo v osrčju Evrope in imamo zato radi tako točko, kjer Sonce vzhaja, kot tisto, kjer Sonce zahaja. Po tem univerzalnem vzorcu delujeta tudi znanost in gospodarstvo, ki sta v tem projektu podružnice Lomonosov v Kopru tesno speta.”

Snujejo nove programe

Prvi podiplomski študenti bodo na koprski podružnici Lomonosova študirali ekonomijo in finance. A to ni edino področje študija, ki ga obeta rusko-slovensko sodelovanje. Kot je pred nocojšnjo slovesno akademijo za PN povedal rektor univerze Lomonosov Viktor Sadovniči, razmišljajo o novih programih: “Razmišljamo še o študiju matematike, politologije, biologije in filologije.”

“Posebej nas zanimajo regije, v katerih živijo najbolj zahodni Slovani. Povezujejo nas skupne korenine, kultura, tradicije in menimo, da so lahko univerze tiste, ki vodijo pot pri vzpostavljanju političnega in ekonomskega sodelovanja,” je Sadovniči pojasnil temeljne razloge za sodelovanje med Moskvo in Koprom.

Na vprašanje, koliko študentov pričakujejo na svoji koprski podružnici, Sadovniči odgovarja: “Napovedi so zelo nevarne, ampak glede na to, da računamo na pet programov, upamo, da bi na vsakem študiralo vsaj trideset študentov, kar pomeni 150 študentov na letnik.” Lomonosov ima sicer podružnice v nekdanjih sovjetskih republikah in na Kitajskem, koprska pa je edina v Evropi. Ustanova, je poudaril Sadovniči, stavi na raziskovalno in pedagoško odličnost in kriterijev v Kopru ne bodo spuščali. “Če znanja ne bo, naši profesorji preprosto ne bodo podpisali diplome,” je z nasmehom, ampak tudi zares, dejal rektor, sicer ugledni in priznani matematik, dobitnik številnih uglednih mednarodnih nagrad ter redni član ruske akademije znanosti in umetnosti.

Rusi bodo redni gostje

Podružnica bo doma v Verdijevi ulici, tik ob sedežu UP, v zgornjih nadstropjih palače Pizzarello - Palma, ki so bila nekaj časa prazna.

Kot je pojasnil Novak, bo polno zaživela v naslednjem akademskem letu, a univerzi pri študijskih programih tesno sodelujeta že zdaj. Pričakovati je, da znanstveniki in predavatelji z Lomonosova ne bodo prispevali le programov in gradiva, temveč bodo študentom na seminarjih in intenzivnih kurzih od časa do časa tudi predavali.

VESNA HUMAR


Najbolj brano