Post ne vpliva na prodajo rib
V obdobju štiridesetdnevnega posta se količina prodanih rib bistveno ne poveča, opažajo prodajalci na koprski tržnici. V štirih istrskih občinah se več rib tradicionalno poje vsak petek in soboto.

ISTRA > Dan po pustnem torku, na pepelnično sredo, se je za katoličane začel štiridesetdnevni post. Traja do velike noči, ki bo letos 21. aprila, v tem obdobju pa naj bi se vzdržali določenih vrst hrane in se odpovedali vsaj eni razvadi. Veliko ljudi se odloča za postno vzdržnost od mesa, v navadi pa je tudi, da se mesnim izdelkom odpovedo vsaj na postne petke. Takrat največkrat posežejo prav po ribah, ki so tradicionalna postna jed, še posebej značilna za obalni pas.
V ribarnici na koprski tržnici, kjer ribe prodaja več ponudnikov, sicer opažajo, da se tradicija izgublja. “Prodaja je normalna, kot vsako leto pa pričakujemo porast v začetku poletja,” so povedali v Ribarnici Kapitan Marko. “Nasploh je v zadnjih letih prodaja med postnim časom enaka prodaji izven poletne sezone.”
Največja gneča je v ribarnici ob petkih in sobotah. “Veliko ljudi ima navado ribe jesti ob petkih, naj bo postni čas ali ne,” so povedali prodajalci na tržnici. “Je pa prodaja odvisna tudi od cene, ki se seveda spreminja glede na količino določene vrste rib,” so še dodali.
Ponudniki na tržnici prodajajo tako uvožene ribe kot ribe iz domačega morja. Največ uvoženih prihaja iz Atlantika, med najbolj priljubljene pa sodijo škarpene, morske spake in losos. Bolj od uvoženih so sicer priljubljene domače ribe, sploh so ljudem pri srcu sardele (po pet ali šest evrov) in sardoni, brancini, orade (od deset do 18 evrov), moli in kalamari.