Plačljiva parkirišča se širijo na obrobje

V prihodnjih mesecih bo treba parkirnino plačati na dodatnih štirih parkiriščih na obrobju Kopra: na makadamu v Žusterni pri kopališču, pod nadvozom med Slavčkom in sedežem Marjetice Koper, v Pobegih pri zadružnem domu in pri OŠ Antona Ukmarja na Markovcu.

Na parkirišču pred kopališčem v Žusterni bodo uvedli nov parkirni režim.  Foto: Nataša Hlaj
Na parkirišču pred kopališčem v Žusterni bodo uvedli nov parkirni režim.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Koprski občinski svet je namreč na včerajšnji seji sprejel sklep o uvedbi javne službe upravljanja določenih parkirišč, ki jih bo pod svoje okrilje prevzelo koprsko komunalno podjetje Marjetica. Sicer pa je treba parkiranje že nekaj časa plačati tudi na nekaterih drugih parkiriščih v zaledju, denimo pri trgovini in zadružnem domu v Bertokih, v središču Škofij in v Hrvatinih prav tako v središču kraja, po novem pa tudi ob Casinoju Carnevale in Travel free shopu na nekdanjem mejnem prehodu Škofije.

V občinskem uradu za gospodarske javne službe in promet parkirne novosti utemeljujejo z nujnostjo zagotovitve možnosti kratkotrajnega parkiranja za obiskovalce poslovnih in upravnih prostorov in z zagotovitvijo pogojev za daljše parkiranje vozil. V Žusterni je tako treba nujno in čim prej urediti parkirni režim, saj bo območje poleti pokalo po šivih zaradi bližine plaže in novozgrajenih rekreacijskih površin z igrišči za odbojko na mivki.

Na lokaciji pod nadvozom bo občina poskrbela za urejena parkirna mesta, ki kronično primanjkujejo zlasti v času pogrebov na pokopališču Škocjan.

Uvedba plačljivega parkirišča v Pobegih pa bo omogočila urejene razmere ob zadružnem domu, kjer na enem mestu poslujejo pošta, gostinski lokal, trgovina, ambulanta, frizerski salon in sedež krajevne skupnosti. Tudi pri šoli na Markovcu se je pokazala potreba po strožjem parkirnem režimu, saj so opazili vse več vozil (kombije, avtodome, manjša tovorna vozila), ki so bila tam parkirana dalj časa in so drugim voznikom odžirala mesta.

Prav kmalu bodo torej na omenjenih lokacijah namestili parkirne avtomate, župan pa bo s sklepom določil višino parkirnine in možnost uvedbe abonmajev. Za del parkirišča v Žusterni (v smeri proti Semedeli) je v sklepni fazi postopek, s katerim bo država občini vrnila zemljišče, ki ji ga je vzela pred več kot desetletjem za potrebe gradnje predora.


Najbolj brano