Piranski svetilnik z novim sijajem in razstavo

Piranski svetilnik na rtu Madona bo po večmesečni prenovi spet odprl vrata obiskovalcem. Novo poglavje v življenju enega najbolj značilnih arhitekturnih spomenikov v mestu bo spremljala razstava Piranski svetilnik, ki jo bodo odprli ta petek.

Obnovo svetilnika so končali junija. Foto: Sonja Ribolica
Obnovo svetilnika so končali junija. Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Da je svetilnik zdaj spet zaživel v svojem prvotnem sijaju, je zasluga restavratorske delavnice Gnom, ki se je prenove lotila oktobra lani. “Obnovo svetilnika smo zaključili prejšnji mesec. Večjih težav nismo imeli. Obnovo smo opravili po načrtu in kot je bilo predvideno. Samo delo pa je bilo za nas zelo rutinsko,” je povedal Jožef Drešar iz Gnoma.

Prenova svetilnika je zajemala štiri sklope. Prenovili so kamnito fasado svetilničarjeve hiše, pri čemer so očistili in po potrebi zamenjali poškodovane kamne. Prav tako so obnovili porušen manjši prizidek in zvon iz 16. stoletja na neogotskem zvoniku.

Jože Drešar

Gnom

“Obnovili smo še tlak na ploščadi, ker smo z občino ugotovili, da bi s tem uredili zunanjščino svetilničarjevega stanovanja.”

Zamenjali so tudi vrata, okna in polkna.

Poleg napovedanih sklopov popravila piranskega svetilnika so se mojstri posvetili tudi elementom zgradbe, ki v okviru te prenove sprva niso bili predvideni. “Obnovili smo še tlak na ploščadi, ker smo z občino ugotovili, da bi s tem uredili zunanjščino svetilničarjevega stanovanja. Malo več posegov je bilo tudi na strešni kritini. Ko so jo pregledali, so to storili brez odra, torej se sprva ni vedelo, v kakšnem stanju je in v kakšnem obsegu jo bo treba popraviti,” je pojasnil Drešar.

Foto: Sonja Ribolica

Skrb za ohranitev in predstavitev svetilnika v najboljši in zgodovinsko pravilni luči je dokaz lokalnega pomena spomenika. Kaže na na interes investitorja projekta, da se objekt ohrani in avtentično prikaže, saj je edinstven primer stanovanja svetilničarja. Razstava, ki so jo pripravili v Pomorskem muzeju iz Pirana, bo na ogled do konca oktobra.


Najbolj brano